Segueix-nos a les xarxes socials:

Què has de fer si et trobes un animal mentre condueixes?

El nombre d'accidents per irrupció d'un animal a la via quasi s'ha triplicat en els darrers sis anys a Catalunya

Què has de fer si et trobes un animal mentre condueixes?

És de nit, circules per un carretera sense gaire il·luminació i… de cop, un senglar! Tens mil·lèsimes de segon per reaccionar: Freno o faig un cop de volant? La resposta és no evitar l'impacte amb l'animal. Això acostuma a ser més segur que der un cop de volant i topar amb un vehicle en sentit contrari o sortir de la via

Senglars, cérvols, cabirols, guineus, però també cabres, gossos o cavalls creuen carreteres i, a vegades, autopistes o autovies a la recerca de menjar o de parella. Això ha incrementat el nombre d’accidents cinegètics arreu del país, ja sigui per xoc amb la bèstia o per intentar evitar de topar-hi. Sovint aquests accidents només provoquen danys materials, però en altres ocasions evitar l’accident pot derivar en una cosa pitjor, com un xoc frontal amb un altre vehicle o una sortida de via.

El nombre d’accidents per irrupció d’un animal a la via quasi s’ha triplicat en els darrers sis anys a Catalunya -segons dades dels Mossos d’Esquadra, l’any passat se’n van registrar 3.122, mentre que el 2010 n’hi van haver 1.119-, sobretot a causa d’un augment espectacular de la presència d’animals de caça major, en el cas dels senglars especialment, o domèstics a les vies catalanes.

Aquests animals prefereixen la quietud del capvespre i la nit per sortir a passejar a la recerca d’alguna cosa per menjar. També prefereixen les carreteres convencionals, on no hi ha tan volum de trànsit, i la primavera i la tardor és quan hi ha més accidents d’aquest tipus.

Animal a la via: consells

El cap de l’Àrea Regional de Trànsit de Ponent, l’inspector Jordi Batista, ens recorda els següents consells en cas de trobar-nos animals a la via:

  • Fer cas de la senyalització de pas d’animals en llibertat.
  • Moderar la velocitat, especialment en franja horària nocturna o de poca visibilitat. També en trams de via en què el camp visual es veu reduït per vegetació, arbres o camps de conreu.
  • Sempre que es pugui, utilitzar l’enllumenat de llarg abast.
  • En el cas d’un possible accident, no evitar l’impacte amb l’animal; normalment acostuma a ser més segur que topar amb un vehicle en sentit contrari o sortir de la via.
Prem per veure més contingut per a tu