Segueix-nos a les xarxes socials:

Alt Empordà

Santi Vila ha signat un acord per facilitar l'accés d'escoles al patrimoni cultural català

Els espais visitables de l'Alt Empordà són Santa Maria de Vilabertran, el conjunt d'Empúries i Sant Pere de Rodes

Santi Vila ha signat un acord per facilitar l'accés d'escoles al patrimoni cultural catalàGENCAT

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha signat aquest dimecres, 18 de gener, un acord amb Rodalies-Renfe, TRAM, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Moventis mitjançant el qual es facilitarà l'accés de 422 centres educatius situats en zones socialment desafavorides als museus, monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya.

L'acord s'emmarca en el nou programa ArGO!nautes d'ajuts per a les sortides escolars al patrimoni cultural, impulsat pel Departament de Cultura en col·laboració amb el Departament d'Ensenyament, amb l'objectiu d'apropar el patrimoni als infants i joves, tot contribuint a eliminar les barreres econòmiques que sovint condicionen les sortides escolars.

Els espais visitables de la comarca de l'Alt Empordà en aquesta primera fase del programa d'ajuts són:

  • Canònica de Santa Maria de Vilabertran
  • Conjunt arqueològic d'Empúries
  • Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes

La primera fase del programa s'adreça exclusivament a cobrir les despeses de transport, que acostumen a ser les més elevades, als centres educatius públics ubicats en entorns socials i econòmics desafavorits, classificats com de complexitat màxima pel Departament d'Ensenyament i que apleguen un total de 225.000 alumnes. Els ajuts es poden sol·licitar a través del portal web Patrimoni Cultural - Educació.

La voluntat del Departament de Cultura és que el programa ArGO!nautes aviat es pugui estendre a altres escoles i equipaments patrimonials de Catalunya, tot cobrint també altres despeses, com ara la manutenció o les activitats. En aquest sentit, Santi Vila ha apuntat que "l'objectiu del Departament de Cultura és que aquesta iniciativa, que ara s'inicia amb primera fase, pugui tenir caràcter universal i es pugui estendre a tots els alumnes de Catalunya", ha afegit.

L'acord neix a partir de l'estudi qualitatiu sobre sortides a museus i espais patrimonials de les escoles que va realitzar l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural l'any 2014 per conèixer quin és el procés de decisió, les percepcions i les preferències de les escoles a l'hora de programar una visita.

L'estudi va determinar que el cost del desplaçament sovint és una barrera important per a aquelles escoles ubicades en entorns social i econòmicament més desafavorits.

Actualment els escolars representen un 17-18 % del conjunt dels visitants dels museus, monuments i jaciments de la Generalitat.

Prem per veure més contingut per a tu