Segueix-nos a les xarxes socials:

La fiscal de l'Estat encarrega la querella contra Forcadell

El cas per prevaricació i desobediènciaes es resoldrà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

La Fiscal General de l'Estat, Consuelo Madrigal, ha encarregat aquest dilluns al Fiscal Superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que presenti davant la Sala del Civil i del Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per suposats delictes de prevaricació i desobediència. És fruit de l'acord adoptat pel Tribunal Constitucional (TC) el passat 10 d'octubre, quan els magistrats van decidir traspassar el cas Forcadell a la Fiscalia perquè aquesta obrís la via penal contra la presidenta del parlament. D'aquesta manera, el cas Forcadell ha passat del consell de ministres -que va decidir presentar un incident d'execució de sentència perquè Forcadell havia permès la votació de les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent- al TC, del TC a la Fiscalia General de l'Estat, i de la Fiscalia General de l'Estat a la Fiscalia de Catalunya. El cas es resoldrà finalment d'aquesta manera al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Madrigal ordena a la Fiscalia de Catalunya que actuï contra Forcadell pels delictes de desobediència i prevaricació -els mateixos que imputa a Mas, Ortega i Rigau pel 9-N- però no pel de malversació de fons, fet que deixa fora de la resolució del cas una possible pena de presó per a la presidenta del Parlament. La decisió afegeix un cas més al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que també haurà de resoldre el cas del 9-N.

Segons fonts de la Fiscalia General de l'Estat, la redacció de la querella quedarà a mans de la Fiscalia de Catalunya, tot i que a l'ordre que Madrigal ha fet arribar a Romero de Tejada ja hi ha els delictes pels que aquest ha d'acusar la presidenta del Parlament. A més de l'encàrrec, la Fiscalia General de l'Estat remet a la Fiscalia de Catalunya la documentació del cas i la interlocutòria del Tribunal Constitucional.

El cas Forcadell arriba a mans de la Fiscalia de Catalunya després de passar per la taula de tres organismes de l'Estat: el consell de ministres, el TC i la Fiscalia General.

Malgrat que podria haver instat directament la Fiscalia a actuar, el govern espanyol va preferir passar el cas al Tribunal Constitucional (TC) i demanar-li que obrís la via penal. Els magistrats tenien potestat per utilitzar contra Forcadell les noves atribucions de que disposen -fins a inhabilitació per als qui incompleixen les seves sentències- però van preferir limitar-se a traslladar el cas a la Fiscalia.

La Fiscal General de l'Estat traspassa ara el cas a la Fiscalia de Catalunya, que serà qui haurà de tramitar l'ordre i defensar-la davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Serà aquest tribunal qui haurà de determinar si l'actuació de Forcadell és punible penalment o si s'emmarca en l'actuació normal d'una cambra de representants com és el Parlament.

Prem per veure més contingut per a tu