Segueix-nos a les xarxes socials:

Canvi de temps

122 màquines llevaneus i 98 punts d'emmagatzematge de sal estan preparats

La temporada passada les màquines van recórrer més d'1 milió de quilòmetres durant 150 dies en operacions tant preventives com de neteja de neu

122 màquines llevaneus i 98 punts d'emmagatzematge de sal estan preparatsGENCAT

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat totes les mesures per a fer front a la previsió de nevades que ha fet el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per a aquest cap de setmana.

Per tal de garantir la comoditat, la fluïdesa i la seguretat a les carreteres, hi ha un total de 98 punts d´emmagatzematge de fundents a tot el territori català, amb una capacitat total de unes 11.000 tones de sal.

Igualment, hi ha 122 llevaneus preparades que es distribueixen, segons les característiques de cada àmbit i de les incidències que es produeixen, en 32 centres de conservació i manteniment repartits per tot el territori.

La xarxa de carreteres de la Generalitat té actualment uns 6.084 quilòmetres, un 50% de la xarxa viària de Catalunya. En un dia, les màquines llevaneus poden recórrer fins a 4.000 quilòmetres per a dur a terme les diferents operacions.

El NEUCAT, en fase d´alerta

El Departament participa en els plans especials d´emergències, el NEUCAT (per nevades) i l´ALLAUCAT (per allaus), que s´activen davant d´episodis de fred i neu extraordinaris. A hores d´ara, el NEUCAT es troba en fase d´alerta, davant la previsió de nevades aquest cap de setmana.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), demà dissabte al matí la baixada de temperatures serà notable, i les nevades començaran a afectar sobretot el Pirineu i Prepirineu amb una cota entorn els 1.200 metres. En aquesta zona acabarà nevant a totes les cotes, i en altres àmbits del territori la cota de neu baixarà fins al voltant dels 500 metres. En tot l'episodi es podran acumular gruixos de més de 50 cm per sobre dels 2.000 metres.

Més d´un milió de km recorreguts

El Departament de Territori i Sostenibilitat activa, entre el 15 de novembre i el 15 d´abril, el Pla d´ajuda a la vialitat hivernal per a garantir la comoditat, la fluïdesa i la seguretat a les carreteres, així com per a minimitzar els temps de restriccions o de tancament al trànsit de les vies que puguin quedar afectades.

Aquest pla consta de dos tipus d´operacions: preventives, que consisteixen en l´estesa de sal per evitar que es formin plaques de gel o que qualli la neu, i curatives, corresponents a la retirada de neu o de plaques de gel. La temporada passada, 2014-2015, els equips de vialitat hivernal van recórrer 1.006.100 quilòmetres, entre operacions preventives i curatives.

Prem per veure més contingut per a tu