Segueix-nos a les xarxes socials:

Proves d'avaluació

Pere Calders I Carmen Laforet a la prova d'avaluació de 4rt d'ESO

Els alumnes també han fet l'examen de matemàtiques, el tercer en el mateix dia, que ha inclòs problemes d'unitats, estadística i geometria

Un fragment adaptat de 'Tot s'aprofita' de Pere Calders ha estat el primer text amb què s'han enfrontat els 67.719 alumnes catalans que han començat aquest dimarts les proves d'avaluació de 4t d'ESO. L'examen que ha donat el tret de sortida ha estat el de llengua catalana, seguit del de castellà, que ha tingut com a principal protagonista un extracte de 'Nada', de Carmen Laforet. Arran de la nova inclusió de la competència cientificotecnològica, per primer cop els estudiants han hagut de fer una tercera prova en un mateix dia. La que ha completat la jornada d'avui ha estat l'avaluació de matemàtiques, on s'han presentat problemes de conversió d'unitats, estadística i geometria.

L'altre exercici de comprensió lectora en català s'ha basat en un article de la revista 'Eureka', de Michele Catanzaro, en referència a un fragment del dramaturg nord-americà John Guare. D'altra banda, els alumnes de 4rt d'ESO han hagut de respondre la pregunta 'és possible fer amics sense fer servir les xarxes socials?' a l'apartat d'expressió escrita. La majoria d'estudiants han valorat positivament la proximitat del tema. "Hauria pogut ser pitjor", expressa Carla Ametlla, alumna de l'Institut Lluís Vives de Barcelona.

En llengua castellana, el segon text ha estat una entrevista de 'La Vanguardia' a la directora de l'Institut de Comunicació entre Ximpanzés i Humans, Deborah Fouts. Seguint la mateixa línia, 'la comunicació entre humans i animals' ha estat la temàtica a desenvolupar en una redacció. "Podrien haver donat més temes dels que parlar", diu Óscar Martín, també estudiant de 4rt d'ESO al Lluís Vives.

"El de català ha estat més fàcil que el de castellà", ha sentenciat Carla Ametlla. En general, però, tots els alumnes han coincidit en el nivell assumible de les tres proves del primer dia d'avaluació de competències. "La redacció per a mi ha estat el més difícil perquè desenvolupar és més complicat que la comprensió lectora", destaca l'alumne Lluís Serra. En aquest sentit, la seva companya Andrea Tomás considera que "haurien d'explicar millor el que volen que redactem".

Pel que fa a la preparació de l'avaluació competencial de 4rt d'ESO, "els centres van treballant mica en mica les competències" i "s'han fet simulacres", de manera que els alumnes "ja saben amb el que es trobaran", segons Joan Picart, un dels correctors de les proves i professor a l'escola Sant Medir. "No m'ho havia preparat perquè no es podia estudiar", apunta l'alumne Óscar Martín, que afegeix que "és estressant haver de fer diversos exàmens en un dia".

"Indefensió" amb l'examen cientificotecnològic

"Fa por demà per la redacció d'anglès i el cientificotecnològic, que és nou i no sabem com serà. Tecnologia no és del tot difícil, però és estrany si no hi ha una pauta de l'any passat" afirma l'alumna Carla Ametlla. Una altra estudiant, Andrea Tomás, opina que "l'han ficat molt de sorpresa, ho haurien d'haver dit abans i haver ensenyat els exàmens". Clàudia Jorba es queixa que no és "cap assignatura concreta".

Al seu torn, el director de l'Institut Lluís Vives de Barcelona, Agustí Rubio, denuncia que la prova cientificotecnològica "ha generat una certa indefensió", "perquè no tot l'alumnat fa matèries" d'aquest àmbit. És el cas de Lluís Serra: "Fa tres anys que no toco ciències. No podré fer res". Segons Agustí Rubio, la prova vol "imitar una mica l'estil PISA" i ha estat "un risc". El director del centre no veu clar "de què servirà aquesta nota" pels estudiants d'itineraris d'altres camps i proposa la inclusió d'un examen "de ciències socials, que fa tothom". A banda del cientificotecnològic, demà dimecres també es farà la prova de competència en llengua estrangera.

Prem per veure més contingut per a tu