Segueix-nos a les xarxes socials:

L'Escala

Potencien els espectacles de reconstrucció històrica del Triumvirat Mediterrani

Entre les principals propostes hi ha mostrar el Fòrum Romà d'Empúries reconstruït en 3D

Potencien els espectacles de reconstrucció històrica del Triumvirat MediterraniGERARD BLANCHÉ

Com era el fòrum romà d´Empúries en els moments d´esplendor? Malgrat disposar de dibuixos i maquetes o fer visites teatralitzades, és difícil fer-se una idea real i volumètrica d´aquest espai, centre vital de l´activitat a la ciutat romana. Des de fa temps, Daniel Baños, en estreta col·laboració amb l´equip d´arqueòlegs del MAC-Empúries treballen per recrear-lo en 3D. Tot i que el projecte no està conclòs i tampoc té una data concreta fixada de presentació, amb motiu del Triumvirat Mediterrani, aquest dissabte se´n farà un petit tastet. Així, es lliurarà, al públic que ho vulgui provar, unes tauletes electròniques i unes ulleres de realitat virtual per contemplar el fòrum reconstruït tal com era a l´època imperial.

Com explica la tècnica de difusió d´Empúries, Iolanda Puigdevall, els resultats "són espectaculars", tot i que encara s´estan acabant d´ajustar. Aquesta tècnica, que ja s´aplica en molts altres jaciments catalans com Ullastret, Banyoles, és la mateixa que es fa servir en la visita al Criptopòrtic. "Allà t´hi passeges per dins i tens la sensació i una idea més clara de com s´articulava", reconeix Puigdevall.

Totes aquestes innovacions busquen fer més comprensible i proper el jaciment als visitants. Dins aquesta línia, i aprofitant el Triumvirat, també es potenciaran els espectacles de recreació històrica amb dues formacions. La primera, Arqueoescena, que actuen a Empúries per primer cop. Procedeixen de Tarragona i han ideat una història ambientada a Empúries amb personatges que existiren realment i que recrearan les relacions que hi havia entre classes socials. L´altra formació convidada és el Grup de Reconstrucció Històrica de Badalona que s´instal·larà a l´Àgora de la ciutat grega presentant tallers d´oficis i artesans romans. "Tractaran temes de la vida quotidiana", comenta Puigdevall. Tots aquests artesans, l´endemà, es traslladaran a La Riba de l´Escala i se sumaran a la resta d´estands de recreació històrica, un dels apartats que enguany s´ha potenciat més.

Una altra de les novetats de dissabte a Empúries serà l´exhibició dels Manaies de Badalona que, com l´any passat, desfilaran per la ciutat romana.

Jornada de portes obertes

Els responsables d´Empúries estan satisfets amb l´evolució del Triumvirat. És una jornada on es copsa un fort increment de públic, sobretot d´escalencs que aprofiten les portes obertes per revisitar l´espai. Aquest dia, Empúries amplia el seu horari: de 10 del matí a 7 de la tarda.

Altres propostes

Ludi Puerorum a l'Àgora de la ciutat grega

Per descobrir l´univers lúdic romà, que inclou gran varietat de jocs, els nens podran fabricar-se la seva joguina. D´11 a 13 hores.

Visites romanes. Davant les muralles ciutat grega

Antics habitants de l´Emporiae romana mostraran com era la seva ciutat. A les 11, 12, 16.30 i 17.30 hores.

Taller de policromia a l'Àgora de la ciutat grega

Els edificis i les escultures d´època clàssica estaven pintades. Aquí, els participarants pintaran un bust romà. De 16 a 18 hores.

Audiovisual al Criptopòrtic de la Domus

Domus dels mosaics de la ciutat romana d´Empúries. Es pot veure d´11 a 13.40 i de 16 a 18.20 hores.

Prem per veure més contingut per a tu