Sempre a punt per enamorar-se de Pals :: El Periódico

baix emporda

Sempre a punt per enamorar-se de Pals

Quan un puja a la torre de les hores s’adona del perquè Pals és una vila tan especial. Ubicada en un enclavament privilegiat, amb la silueta retallada del Montgrí al fons i les Illes Medes al davant, amb els arrossars al voltant i el conjunt de cases i carrers medievals, i fins i tot amb una extensa i daurada platja dins del seu municipi, aquest no és un destí turístic qualsevol. I és que sembla que viatjar a la Costa Brava signifiqui gandules davant del mar però per als que sí que saben captar l’essència de l’Empordà, endinsar-se només uns quilòmetres cap a l’interior proporciona al viatger plaers únics com aquest.

Pals és considerat Bé Cultural d’Interès Nacional i quan es visita aquest harmònic conjunt històric, un en comprèn el motiu a l’instant. Arcs per als quals s’ha aturat el temps, romàntics racons empedrats, muralles i torres que ens porten a l’època medieval i a les seves llegendes.

Pals ja existia abans de l’any 1000 i durant segles va ser una de les viles més pròsperes del Mediterrani, amb un port privilegiat a la badia de Pals. Aquest passat senyorial es respira en cadascun dels palauets i portades que encara es conserven dins i fora de les muralles. Perquè Pals és també un conjunt de masies fortificades i monumentals que es dispersen al voltant del poble.

La seva torre de l’homenatge o torre de les hores és l’únic que queda de l’antic castell de Pals, demolit al segle XV. Però tot el poble destil·la aquest aire romàntic i antic, que convida a fotografiar cada racó.

El turisme actiu té en Pals un paradís amb el golf i els esports de vela. Per conèixer la zona, plana i amb un bonic paisatge, és recomanable fer servir una bici i contemplar entre els seus arrossars les vistes espectaculars fins a arribar a les seves platges, molt apreciades ja que són inusualment obertes i arenoses. La gastronomia és un altre dels seus punts forts, amb una restauració per als paladars més exigents i en què l’arròs és un dels must de la visita.

Naturalesa

En un Parc Natural

Pals forma part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, juntament amb els municipis de Torroella de Montgrí, Bellcaire d’Empordà, Palau-sator, Ullà, Fontanilles, Gualta i l’Escala. Compta amb l’espai protegit de les Basses d’en Coll, una zona d’aiguamolls plena de dunes i vegetació autòctona, a més d’aus i d’immensos arrossars. Recórrer a peu o en bicicleta els múltiples itineraris plans i agradables és una gran opció per conèixer la flora i fauna protegida, a més de disfrutar d’esplèndides vistes amb el joc de llum i color que proporcionen els arrossars. Existeixen rutes GPS per visitar el parc a peu o en bicicleta.