Segueix-nos a les xarxes socials:

Transparency International

L´Estat assoleix el seu pitjor registre històric en percepció de la corrupció

L´informe de Transparency International adverteix que Espanya té un problema "molt seriós"

Espanya, amb 58 punts, se situa en el 41è país amb una menor percepció de la corrupció i es veu superada per altres països com Costa Rica, Brunei, Qatar, Portugal i Bahamas, entre d´altres. De fet, segons un estudi de Transparencia Internacional corresponent al 2016, és el pitjor registre de la sèrie històrica i corre el risc de situar-se entre el grups d´estats com la República Txeca i Geòrgia on la corrupció ja es considera "sistèmica". D´altra banda, l´ONG encarregada de l'informe, avisa que l´Estat té un problema de corrupció política "molt seriós" que cal que afronti de manera "integral i sense pedaços", ja que, sinó, pot tenir efectes negatius sobre les inversions. El rànquing de països on la percepció de la corrupció és menor està liderat per Dinamarca i Nova Zelanda, ambdós amb 90 punts, seguit de Finlàndia i Suècia, amb 89 i 88 punts, respectivament.

Transparencia Internacional afirma que l´Estat encara no es troba entre els països amb corrupció sistèmica, tot i que corre el risc d´entrar en aquest grup, sinó que té "múltiples escàndols de corrupció política en els nivells superiors dels partits i dels governs" i afirma que "els efectes econòmics d´aquestes pèrdues en inversió interna i externa es notaran segurament en els pròxims mesos".

Espanya es va situar al 2015 en la pitjor situació del rànquing després d´iniciar un descens - ha passat de moure´s sobre els 6 o 6,5 punts sobre 10 a caure per sota- coincidint amb la crisi econòmica, en què s´ha incrementat "l´exigència social", i l´aflorament de nombrosos casos de corrupció. En aquest sentit, l´ONG creu que les investigacions policials s´han mostrat "relativament eficaces" però que la detecció és encara "deficient" i encara hi ha sensació "d´impunitat", entre d´altres, per la falta de protecció dels denunciants. A més, ressalta que en comparació amb els països de la Unió Europea comença a ser "preocupant" la "falta de reacció i l'acceptació del declive".

Entre les propostes per fer front a la corrupció, Transparencia Internacional emplaça el govern espanyol -a més de governs de comunitats autònomes i ajuntaments- a dur a terme un conjunt de reformes integrals en els seus nivells de transparència, rendició de comptes, integritat, independència els òrgans fiscalitzadors i de control i de qualitat dels processos de presa de decisions.

A nivell internacional, els països amb menor percepció de la corrupció són Dinamarca i Nova Zelanda, seguits de Finlàndia, Suècia, Suïssa, Noruega i Singapur; tots ells amb puntuacions que oscil·len entre els 90 i els 84 punts. Per contra, tanquen el llistat el Iemen, Síria, Corea del Nord, Sudan del Sud i Somàlia, amb puntuacions que van entre els 10 i els 14 punts.

Transparencia Internacional remarca que el 69% dels 176 països inclosos en aquest estudi van obtenir una puntuació inferior a 50 i que és una mostra del "caràcter massiu i generalitzat de la corrupció en el sector públic a nivell mundial". A més, adverteix que la corrupció i la desigualtat es "reforcen mútuament, creant un cercle viciós entre corrupció, repartiment desigual del poder en la societat i desigualtat en la distribució de la riquesa".

D´altra banda, l´ONG cita els casos d´Hongria i Turquia, que amb líders "autocràtics", han perdut posicions en els darrers anys, mentre que Argentina, que ha deixat enrere el govern de Cristina Fernández de Kirchner, ha pujat.

Prem per veure més contingut per a tu