Segueix-nos a les xarxes socials:

El crític Albano-Dante Fachin es posa al capdavant de Podem

El periodista especialitzat en la corrupció del sistema sanitari ocuparà el càrrec de secretari de la formació

El crític Albano-Dante Fachin es posa al capdavant de Podemefe

El nou secretari general de Podem a Catalunya (Podem), Albano-Dante Fachin, que ha guanyat les eleccions primàries del partit amb gairebé el 42% dels vots, és un expert en política sanitària que va ser elegit diputat al Parlament en les últimes eleccions autonòmiques.

Albano-Dante Fachin va néixer a Bahía Blanca (l'Argentina) fa 39 anys, encara que els seus pares van decidir traslladar-se a Catalunya el 1992, i va cursar els estudis d'ensenyament mitjà i superior a Blanes i a Barcelona.

A la capital catalana, el nou líder de Podem va començar la carrera de Filologia Anglesa a la Universitat de Barcelona, però poc abans de finalitzar-la la va interrompre per dedicar-se al periodisme, camp en el qual ha exercit els últims anys. Després de dedicar-se al periodisme local a la zona de Blanes, Lloret de Mar i Calella, Albano-Dante Fachin es va especialitzar en investigació sobre política sanitària i va fundar, juntament a la seva companya de redacció i infermera, Marta Sibina, la revista gratuïta «Cafèambllet» l'any 2004.

Les seves investigacions els van portar a la conclusió de què existia una xarxa de «corrupció» i «opacitat» en el sistema de salut, fet que els va portar a publicar un vídeo a YouTube titulat «El major robatori de la història de Catalunya», en el que explicaven les conclusions i fets descoberts en la seva investigació. El vídeo, que apuntava a alts càrrecs del govern de CiU per presumpta corrupció en l'àmbit sanitari, es va fer «viral» i va ser difós per amplis sectors de l'activisme d'esquerres, aconseguint milers de visualitzacions.

Albano-Dante Fachin va passar del periodisme a l'activisme, al participar en organitzacions com «Units pel CAP» (en defensa de la sanitat pública) o bé en les mobilitzacions del 15-M, del que va ser un ardu defensor.

Els seus contactes polítics van començar amb Procés Constituent, partit format per la monja Teresa Forcades i l'economista Arcadi Oliveres, i després al Cercle de Sanitat de Podem, amb el qual es va integrar en la formació morada. Com gran defensor que és de la sanitat pública, Albano-Dante Fachin ha efectuat nombroses conferències sobre aquesta matèria, a més d'escriure un llibre que es pot descarregar gratuïtament per Internet. Ha escrit articles i estudis analítics, a més, sobre el Tractat de Lliure Comerç (el TTIP), i sobre el paper polític dels mitjans de comunicació.

Des de les passades eleccions del 27-S Albano-Dante Fachin és diputat de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) al Parlament de Catalunya, grup en el qual Podem disposa actualment de quatre diputats.

Prem per veure més contingut per a tu