Dipsalut ha ajudat a controlar 688 equipaments de 124 municipis gironins amb risc alt i baix de legionel·losi. S´ha detectat alta concentració de legionel·la i s´ha dut a terme les actuacions necessàries per eliminar-la en 20 instal·lacions d´alt risc (un 7,2% de les controlades) i en quatre, de baix (un 1,1%).La ràpida intervenció ha permès que el perill per a la salut de les persones fos mínim.

Aquest 2014, l´Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona ha ajudat a controlar 274 equipaments municipals considerats d´alt risc de 106 localitats gironines i 414, de baix risc, de 124 municipis. S´ha detectat altes concentracions del bacteri legionel·la i s´ha dut a terme les actuacions necessàries per eliminar-la en 20 instal·lacions d´alt risc (un 7,2% de les controlades) i en quatre, de baix (un 1,1%)*. En tots aquests casos, s´ha efectuat la desinfecció de manera urgent. La ràpida intervenció ha permès que el perill per a la salut de les persones fos mínim. No és té notícia de cap afectat per la malaltia de la legionel·losi.

El bacteri de la legionel·la viu en ambients aquàtics naturals i pot colonitzar diverses instal·lacions on hi ha aigua (com torres de refrigeració o circuits d´aigua calenta sanitària). Si n´hi ha una gran població i la instal·lació disposa d'algun sistema que produeixi aerosols, les gotes d'aigua que contenen el bacteri poden ser inhalades i provocar la malaltia de la legionel·losi en grups específics de risc. Per evitar-ho, els ajuntaments han de controlar les instal·lacions municipals on podria haver-hi legionel·la. Dipsalut els ajuda a fer-ho amb dos programes: el destinat a instal·lacions de baix risc (fonts ornamentals que generen aerosols, regs urbans per aspersió...) i el d´alt risc (circuits d´aigua calenta sanitària on es produeixen aerosols, com els que hi ha a centres esportius, piscines o jacuzzis). El desenvolupament d´aquests programes consisteix en el disseny i implantació de plans de manteniment, desinfecció i control analític.

Com s´agafa la legionel·losi?

La legionel·losi és una malaltia causada per un bacteri anomenat legionel·la. En un inici presenta símptomes semblants a la grip, com febre, mal de cap, tos i malestar general. Després apareixen dificultats respiratòries. En el pitjor dels casos la infecció deriva a una pneumònia que pot arribar a provocar la mort.

Tot i que pot afectar a qualsevol, són més susceptibles d´agafar-la les persones immunodeprimides, gent gran o fumadors, que compten amb un sistema respiratori ja debilitat.

La malaltia no es transmet de persona a persona. Tampoc s´agafa bevent aigua amb altes concentracions del bacteri. Només pot contraure´s quan es respira vapor d´aigua amb una gran població de legionel·la. És a dir, la transmissió es produeix per inhalació de microscòpiques gotes d´aigua presents en els d'aerosols produïts per una instal·lació contaminada.

Les instal·lacions que presenten risc de proliferació de legionel·la i de transmissió de la malaltia de la legionel·losi són aquelles que utilitzen aigua per al seu funcionament, que produeixen aerosols i que són concorregudes per persones que, per tant, queden exposades a aquests aerosols.

Són especialment vulnerables les que tenen recirculació, mantenen una temperatura pròxima als 35 graus (ideal per al desenvolupament del bacteri), presenten aigua estancada en algun punt i tendeixen a acumular brutícia. Les torres de refrigeració i els sistemes d´aigua calenta sanitària d´equipaments diversos on es produeixin aerosols (per exemple les dutxes, jacuzzis i spas de centres esportius) en són alguns exemples. També poden alliberar legionel·la (tot i que, en aquests casos, són de baix risc) els aspersors de reg o fonts ornamentals. Fins avui, els brots comunitaris de legionel·losi més importants s´han produït per torres de refrigeració amb una elevada capacitat de dispersar altes concentracions del bacteri en l´aire.

Totes les instal·lacions amb risc de transmissió de legionel·losi (siguin públiques o privades), han d´aplicar, per llei, una sèrie de pautes de manteniment, de neteja i desinfecció i de control analític. En el cas dels equipaments públics, Dipsalut desenvolupa dos programes per ajudar els ajuntaments de la demarcació de Girona a gestionar i controlar les instal·lacions de risc.