Llista de la compra

Així s’aplicarà la intel·ligència artificial als supermercats el 2023

Cajas de autopago en un supermercado

Cajas de autopago en un supermercado / Trong Nguyen / 123RF

Lola Gutiérrez

Des de fa anys, empreses tecnològiques com Microsoft fan col·laboracions amb cadenes de supermercats europees i nord-americanes per incorporar la intel·ligència artificial (IA) en les compres dels consumidors en el dia a dia.

Saber el que algú en concret vol menjar, fer la llista de la compra pels humans, portar els consumidors pel recorregut més ràpid entre les prestatgeries del supermercat, trobar els millors preus o, fins i tot, recordar el nom dels productes que se solen comprar i que s’han oblidat estan entre els avantatges que la IA pot oferir en les compres del dia a dia.

Màquines d’autocobrament

Ja està molt estès, per exemple, l’ús de màquines d’autocobrament a botigues i establiments d’arreu del món, on els clients es poden estalviar les esperes a les cues.

I també els bots, implantats a les compres virtuals dels principals supermercats, als quals s’assigna un nom perquè l’usuari tingui més confiança amb ells i hi interactuï per resoldre els seus problemes i dubtes.

De manera gradual, a més, les grans cadenes de supermercats com Makro o Dia estan fent els seus processos de selecció de personal a través de la intel·ligència artificial i assistents virtuals.

Sistemes en desenvolupament

Aquest 2023, es perfeccionaran aquests sistemes per estendre’ls a noves cadenes, mentre es continuen desenvolupant i provant noves tècniques de compra, igual que va passar anys enrere amb els frigorífics intel·ligents, que avisaven de quan faltava o s’estava acabant algun producte dels habituals i, fins i tot, enviaven un avís al mòbil per incloure’l a la llista de la compra.

La idea és que, en un futur no gaire llunyà, aquests frigorífics enviïn l’ordre de compra directament al sistema d’intel·ligència artificial dels supermercats i aquests s’encarreguin de preparar i enviar la comanda.