Als Països Baixos

Aquest és el supermercat que ha instal·lat caixes lentes per parlar

La mesura està destinada a persones que prefereixen conversar a fer la compra amb presses

En las marcas blancas de los supermercados se pueden encontrar sorpresas.

En las marcas blancas de los supermercados se pueden encontrar sorpresas.

Lola Gutiérrez

El supermercat dels Països Baixos Jumbo ha decidit adoptar una mesura destinada a aquells que vulguin fer un descans mentre fan la compra i per pal·liar en certa manera la soledat d’aquelles persones que ho necessitin. Després d’una inicial introducció exitosa el 2019, Jumbo ha anunciat l’arribada de dues-centes ‘Kletskassas’ –caixes lentes– més per a aquest any.

«Si podem jugar fins i tot un petit paper en la lluita contra la soledat, això és genial. Això és el que volem ser a Jumbo: veure realment el client, tocar el cor, veure l’alegria a la cara», assegura la directora general de l’empresa, Colette Cloosterman-van Eerd.

«Degut a tots els mitjans digitals i les presses cada vegada mes grans, es nota que la necessitat de calor humana és cada vegada major. Realment és un petit esforç ajudar a omplir la bossa a les caixes i tenir una agradable conversa alhora. Demostres que tots importen», afegeix Cloosterman-van Eerd.

«Fem això de diverses maneres, incloses les nostres ‘Kletskassas’. Estem orgullosos que molts dels nostres caixers volen asseure’s darrere d’una ‘Kletskassa’ [...]. És un gest petit, però molt valuós, especialment en un món que s’està digitalitzant i accelerant», afirma Colette.

«En general, faig les meves compres tots els dies, sovint al matí, quan està més tranquil. Aquí sempre hi ha hagut temps per xerrar al Jumbo, jo hi vinc des de fa 20 anys. No has de lidiar amb clients impacients a la fila. Amb els caixers més joves parlo principalment de xerrades trivials, això és divertit», assegura l’Annie, de 72 anys i clienta d’una botiga de la localitat d’Udenhout.

«Prefereixo parlar realment sobre mi amb els empleats grans. Això fa una bona sensació. Tinc bastants ‘hobbies’ i contactes socials, però també conec gent per a qui el supermercat és l’únic punt de contacte del dia», afegeix l’Annie.

A Espanya, la soledat és l’epidèmia silenciada que afecta més de cinc milions d’espanyols. Qui sap si en un futur també s’implanta aquest tipus de mesures de caràcter social per intentar pal·liar d’alguna manera aquest problema.