Per als banyistes

¿Què fer si et pica una medusa?

En molts casos, el contacte de la pell amb els tentacles d’aquests celenterats provoca una urticària que s’ha de curar seguint el protocol adequat

El Periódico

L’època d’estiu també implica la trobada a les <strong>platges</strong>dels banyistes amb les <strong>meduses</strong>. Tot i que no totes piquen, és habitual que el contacte de la pell amb els tentacles d’aquests celenterats provoqui urticària, que pot arribar a ser molt molesta i ha de tractar-se adequadament.

Evitar els moviments bruscs

En cas d’albirar meduses mentre ens estem banyant, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic recomana no posar-se nerviosos i allunyar-se lentament de l’animal, «sense moviments bruscs que puguin afavorir que els tentacles interactuïn amb el nostre cos». A això afegeixen que «es poden apartar amb el palmell de la empenyent-les lentament per la part superior de l’ombrel·la, on hi ha menor concentració de cèl·lules urticants».

Des de la institució recorden que «les meduses no ataquen», sinó que piquen perquè els banyistes se les troben.

Què fer (i què no) si ens piquen

En cas de patir la picada d’una medusa, en cap cas s’han d’aplicar substàncies com a alcohol, amoníac, aigua dolça o vinagre; de la mateixa manera que no s’han de posar embenats.

Des de l’Institut de Ciències del Mar, recomanen seguir un protocol de cinc passos. Per començar, sense fregar, s’han de treure les restes de tentacles i/o medusa. A continuació, cal rentar la picada amb abundant aigua de mar, per després aplicar una solució de bicarbonat al 50%, l’equivalència de la qual seria una ampolla de dos litres d’aigua i dos dits de bicarbonat comercial en pols.

Posteriorment, s’ha d’aplicar gel sec durant 15 minuts, dividits en intervals de tres minuts d’aplicació i dos més de descans. Finalment, en cas que el dolor persisteixi, es recomana consultar un metge o altres professionals de la cura de la salut.