Més de 500 alumnes de vuit centres educatius de Figueres, Girona i Salt han reflexionat sobre els drets culturals dels infants entorn d’uns tallers participatius. L’objectiu ha estat l’elaboració d’una carta col·lectiva que reivindica el paper de les arts en l’educació. La iniciativa ha partit de ConArte Internacional, que ha empès una acció conjunta amb l’alumnat, els docents i també artistes del projecte Planters. A Figueres, formen part d’aquesta proposta les escoles Amistat, Anicet de Pagès, Josep Pous i Pagès i Josep Pallach.

L’escenificació d’aquest 24 de maig de l’escola Pallach | AJUNTAMENT DE FIGUERES

La carta col·lectiva es presenta en forma del manifest Mani-Festa-Acció, amb una escenificació a l’espai públic, davant de diversos equipaments i espais culturals, al llarg de tota aquesta setmana, entre el 24 i el 28 de maig, coincidint amb la International Arts Education Week impulsada per la Unesco.

De fet, aquest dilluns, dia 24, ja s’ha celebrat la primera de les accions, amb alumnat del Josep Pallach davant d’El Jardí. Aquest dimarts, dia 25, és el torn de l’Amistat, a la plaça Catalunya; el dia 27, el Josep Pous i Pagès, davant l’Auditori Convent dels Caputxins, i el dia 28, l’Anicet de Pagès, davant el Centre Cívic Joaquim Xirau.

Cada un dels grups d’alumnes ha adaptat i preparat una escenificació del manifest des de l’expressió artística que desenvolupen en el marc de Planters: música, teatre, dansa, teatre o audiovisual. L’alumnat fa una reivindicació, d’aquesta manera, a favor del gaudi i la participació de les arts en l’àmbit de l’educació. ConArte ha situat el projecte en el següent context: fer una reflexió sobre com ha afectat la Covid-19 els nens i els joves, que han vist limitada la seva participació en els espais de creació cultural.