Tot i que el veganisme es pot associar avui dia a un patró d'alimentació més saludable, si no es realitza correcta, pot no ser així. La dieta vegana no és una dieta per aprimar-se, sinó una opció diferent d'entendre l'alimentació. És una dieta basada en no consumir aliments d'origen animal, i actualment s'ha convertit en una filosofia de vida que cada vegada té més adeptes.

Com passa amb tota mena de dietes, ha de ser equilibrada, coherent i planificada. Per això, és important conèixer algunes claus que ens permeti seguir aquest tipus d'alimentació d'una manera segura i saludable.

1. Fugir dels aliments processats. En tota dieta es recomana no incloure processats, ja que són d'inferior qualitat nutricional i solen posseir moltes calories concentrades. És comú caure en l'equivocació de pensar que un snack comercial vegà és més sa, molts contenen additius i altres ingredients que naturalment no estan presents en els aliments d'origen vegetal, com greixos de mala qualitat, sucres simples, sal o midons.

2. Inclou cereals integrals. Els cereals solen ser la base de qualsevol dieta. Els aliments refinats que s'assimilen ràpidament no són aconsellables si busquem tenir cura de la salut. Es recomana escollir grans sencers en lloc de farines refinades i derivats que, en excés, resulten addictius i poden conduir-nos a malalties metabòliques.

3. La importància de les fruites i verdures. En la varietat està la salut. Hi ha molts tipus diferents de verdures i molts productes d'origen no animal que es poden consumir en una dieta vegana. S'aconsella consumir, almenys, cinc racions de fruites i verdures, així garantim la presència a la dieta de nutrients com vitamina C, fibra, carotens, vitamina A i altres components avantatjosos com els antioxidants.

4. Com substituir els lactis. Podem reemplaçar la llet d'origen animal per la llet de soja, d'arròs o d'ametlles. Altres aliments que aporten calci són la col arrissada, els naps, la col xinesa i les algues, entre d'altres.

5. Com substituir la carn. Excloure la carn de la nostra dieta redueix els greixos saturats i ajuda a baixar els nivells de colesterol, però les proteïnes que ens aporta són d'obligada necessitat; es poden substituir consumint soja fermentada, tofu, mongetes, llegums i fruits secs.

6. On trobar altres nutrients necessaris. Per exemple, el zinc es troba majoritàriament en els formatges, en una dieta vegana es pot trobar a nous i productes de soja. L'omega 3 és essencial per a la nostra salut cardiovascular. Podem localitzar-lo en l'oli d'oliva verge, en les llavors de xia, lli i cànem. En el cas del ferro, es recomana escollir aliments rics en ferro vegetal a més, combinar-los amb vitamina C o amb fonts de carotens i vitamina A per incrementar la taxa d'absorció.

7. Prendre el sol. La vitamina D es troba en aliments d'origen animal. Per això, es recomana als vegans prendre el sol uns 15 minuts al dia. Encara que, també, la vitamina D es pot trobar en aliments vegetals com l'alvocat, en cereals enriquits o en els bolets.

8. Vitamina B12. En el cas de les dietes veganes és indispensable suplementar sempre amb vitamina B12, ja que aquesta no es troba en cap aliment vegetal. Els riscos de no ingerir-van des de l'anèmia a alteracions de sistema nerviós que poden posar en perill la vida de la persona.