Vilajuïga és un poble situat a la plana de l'Alt Empordà. Es troba a l'entada del cap de Creus i, a més a més, la seva situació geogràfica permet que sigui molt accessible, ja que està a deu minuts en cotxe de localitats com Figueres, Roses o Llançà. També compta amb una estació de tren, a diferència d'altres municipis de la zona.

Paula Peiró, que és regidora de l'Ajuntament de Vilajuïga, explica que «el poble té un entorn natural magnífic, que permet activitats esportives, com rutes de senderisme i de BTT». També s'han trobat restes històriques de l'època ibèrica i romana, per tant, es poden fer rutes turístiques i visites guiades pel territori.

El castell de Quermançó és una fortificació situada a dalt del turó que es va construir i fou utilitzada durant els segles de la Reconquesta, segles XI al XIV. Aquesta fortalesa es troba a dos quilòmetres al nord del poble i, des d'allà, es veu tota la plana de l'Alt Empordà i, segons Peiró, «es considera una de les atraccions turístiques estrella». S'ofereixen visites guiades amb reserva prèvia perquè l'experiència sigui molt més enriquidora.

A més a més, el Mirador de Mont Perdut és una ruta magnífica per veure fortificacions i búnquers, construïts entre el 1944 i el 1948 i la seva funció era sobretot erigir-se en punts de resistència davant d'un hipotètic atac de les forces aliades. Aquesta línia de construccions forma part de la "Línia P" (de Pirineus) o "Línia Gutiérrez", anomenada així pel coronel d'enginyeria Manuel Duelo Gutiérrez, que es va fer càrrec de la seva elaboració.

En el poble també es pot contemplar l'església de Sant Feliu, un edifici religiós construït entre els segles X i XII.

L'Ajuntament de Vilajuïga també ofereix una ruta turística relacionada amb la producció i elaboració de vi, ja que és una activitat agrícola tradicional del poble, igual que altres zones de l'Empordà. Aquesta visita sol tenir una durada de dues hores i el seu itinerari consisteix en un recorregut que passa pel Celler Espelt, el Celler Gelemà i el Celler Cooperatiu Empordàlia.

«Una altra de les raons per visitar el poble de Vilajuïga és la seva aigua mineral centenària. Aquesta aigua brolla d'una manera totalment natural al peu del Parc Natural de Cap de Creus. La seva particularitat és el gas, ja que és una de les úniques aigües minerals amb gas natural del món», assegura la regidora. L'ambient que es troba al municipi és molt acollidor, ja que «la gent del poble és hospitalària i el seu caràcter és típic empordanès», assenyala Peiró. Aquest és un altre atractiu turístic de Vilajuïga. És important destacar que en el poble hi ha uns sis restaurats i bars on es pot menjar i gaudir d'una bona estona. També hi ha tres masies on passar la nit i dormir amb la tranquil·litat que Vilajuïga ofereix.