El rival de la Unió Esportiva Figueres al play-off d’ascens a Segona Divisió B serà el Numància B -del grup vuitè de Castella i Lleó-, l’equip filial del Numància, que competeix a Segona Divisió A. Entrenat per Juan Caros Moreno, el conjunt sorià ha acabat la lliga amb 66 punts, a 8 punts del campió, l’Arandina, i a un punt per sobre del tercer, el Palència, i a dos del quart, la Gimnástica Segoviana. Pel que fa al bagatge dels numantins, han guanyat 17 partits, n’han perdut 6 i n’han empatat 15. D’altra banda, mentre la Unió compta amb 46 gols a favor i 44 en contra, el proper rival dels figuerencs en aquest play-off ha fet 65 dianes i només n’ha encaixat 28, sent així no només l’equip més golejador del grup sinó també el menys golejat. “És un filial i s’haurà d’anar amb compte. L’haurem de començar a conèixer, segur que són molt joves. Un cop arribat a aquest punt, evitar els filials era impossible. Hem entrat lluitant molt, ho continuarem fent independentment del rival i prepararem molt l’eliminatòria”, assegura l’entrenador de la Unió, Edu Vílchez.

Com a dades destacades, el filial numantí ha ocupat les posicions de promoció des de la quarta jornada de lliga i, a més, presenta a les seves files el tercer màxim golejador del grup castellanolleonès, Pablo Valcarce, que aquest curs ha vist porteria en 17 ocasions. Davant això i les bones estadístiques del rival, Vílchez assumeix un repte apassionant: “Els seus números són bons, però intentarem competir. Això és un premi i el gaudirem. El que sí que podem dir és que ho afrontarem amb molta il·lusió. Vilatenim ha de ser una festa”, comenta el tècnic unionista.

El partit d’anada serà a Vilatenim, aquest cap de setmana -aquest dissabte (20.30 hores)-, mentre que el de tornada serà a Sòria. Tot i que el camp habitual del Numància B es troba a la Ciudad Deportiva Francisco Rubio Garcés -amb un aforament d’unes 800 persones- , el partit es podria acabar disputant al Nuevo Estadio Los Pajaritos, on hi juga el primer equip, i que compta amb una capacitat per a 9.050 espectadors. El duel de tornada apunta a disputar-se el dissabte dia 30 a la tarda.

L’anàlisi del Numància B

Aparentment, la disposició tàctica del Numància B sobre el camp és un 4-3-2-1. En atac, els davanters intenten rebre i tocar ràpid de cara amb facilitat. El seu màxim golejador i el principal perill de l’equip, Pablo Valcarce, busca les desmarcades de l’extrem i té una bona col·locació de cara a la rematada. Sens dubte, però, el punt feble del Numància B és la defensa.

I és que l’equip sorià pateix molt als contraatacs, a l’esquena, com ara en la jornada 8 a l’estadi del Palencia (0-0), on els homes de Juan Carlos Moreno van veure debilitada la seva banda esquerra.

En transicions defensives, el Numància B acostuma a despenjar el punta, deixa sortir en construcció i no pressiona gaire amunt, però sí que ho fa la línia de pressió dels migcampistes un cop el rival trepitja la zona de mitjos.

Si bé el conjunt sorià pot patir per la banda esquerra, també ho passa malament per la dreta. Per exemple, en la derrota del filial numantí al camp de la Gimnástica Segoviana (1-0), a la jornada 6, el lateral dret no aconsegueix aturar la pujada del rival per l’esquerra. Tampoc el migcampista dret, que li cobreix les espatlles i li fa la cobertura. En fase defensiva, els migcampistes són poc contundents i es veuen desbordats en la recuperació davant conduccions ràpides.

En defensa posicional i com s’ha esmentat anteriorment, l’esquema és un 4-3-2-1 evident. El punta, un cop més, sempre es troba despenjat.

La defensa del Numància B mostra, en vàries accions, preocupants símptomes de lentitud a partir de transicions accelerades i dinàmiques, i pateix excessivament amb les internades del contrincant. Va ser així com, en el mateix partit a Segòvia, va encaixar el gol: ofensiva del Palència en vertical, el lateral esquerre surt a pressionar el rival i ni ell ni el migcampista el poden frenar. Acte seguit, envia la passada a un altre jugador rival que puja en paral·lel i aquest supera el lateral dret numantí amb facilitat.

La passivitat i la vulnerabilitat de la defensa del Numancia B es van fer encara més evidents en la golejada del Palencia (0-3) a la Ciudad Deportiva Francisco Rubio Garcés, a la jornada 27. I és que tots tres gols van provenir de contraatacs ràpids del rival a l’esquena d’una línia defensiva que es va veure absolutament superada.

En definitiva, l’aspecte en què més destaca el filial del Numància és l’ofensiu, mentre que és més fràgil en la part defensiva. I és que també es detecten debilitats i inconsistències en el joc aeri del filial numantí, així com poca contundència i problemes en el refús.

Tot i així, el Numància B ha acabat sent l’equip menys golejat del grup vuitè de Castella i Lleó i presenta uns números envejables. El Figueres pot contrarestar-lo no deixant rebre els davanters i cuidant les bandes en defensa. En atac, la Unió hauria d’aprofitar contraatacs verticals que sorprenguessin els sorians, així com generar espais a l’esquena de la línia defensiva.

Podeu ampliar la informació esportiva de la comarca a l'edició impresa de l'EMPORDÀ. Podeu descarregar-la des del nostre quiosc a Orbyt.