El passat diumenge 24 de gener va tornar a la televisió Expedient X. La resurrecció de Mulder i Scully era molt esperada pels fans de la sèrie ... Uns seguidors que van quedar una mica decebuts amb el retorn dels dos agents més famosos de l'FBI.

Mateix gos, diferent collaret. Així es pot catalogar la tornada d'Expedient X. 14 anys després del seu final, la ficció protagonitzada per David Duchovny i Gillian Anderson va tornar a FOX amb l'episodi 'My Struggle'.

Les expectatives eren màximes per a una sèrie que ho va tenir tot a la dècada dels 90, però, finalment, aquestes altes expectatives es van convertir en nostàlgia en el primer capítol de la nova etapa d'Expedient X.

La desena temporada va començar amb un retrocés en el temps fins a 1947, on es veu un accident d'un OVNI a Nou Mèxic. Allà, un metge militar i un agent del Govern s'acosten fins a la nau per examinar els danys, però veuen un extraterrestre de lluny entre les restes de la nau. Sense que el metge pugui intervenir, l'agent del Govern dispara l'alienígena fins matar-lo.

Després d'aquest salt temporal, la sèrie torna de nou a l'actualitat, on l'agent Scully -ara doctorat- rep una trucada de Skinner. Quan Mulder i Scully tornen a posar-se en contacte, coneixen a Tad O'Malley (Joel McHale), un escèptic presentador de televisió que no dubta a confirmar una conspiració sobre la Tercera Guerra Mundial i les abduccions extraterrestres.

El presentador els porta a conèixer a Svetta (Annet Mahendru), una jove que afirma haver estat abduïda pels extraterrestres i que aquests la utilitzarien per tenir nadons híbrids.

Al principi, Scully és mostra esquiva amb aquesta teoria, mentre que Mulder i O'Malley donen suport a Svetta. Ells creuen que el Govern està al corrent d'aquesta conspiració i no la volen fer pública. És en aquest moment quan la Dana Scully comença a fer proves d'ADN a Svetta.

Entre tant d'enrenou, els agents tornen a la seva antiga oficina al costat del director Walter Skinner (Mitch Pileggi), causant un moment de molta nostàlgia en recordar moments de la primera etapa de la sèrie.

Quan Tad O'Malley vol fer públiques les teories alienígenes, un grup de militars irromp en el complex on hi ha la rèplica de la nau extraterrestre i la destrueix. A més, el Govern prohibeix el canal en línia del presentador per evitar que publiqui per aquí les seves teories. I per si fos poc, obliguen a Svetta a confessar que es va inventar tot en una entrevista perquè l'opinió pública es fes ressò de la mentida.

Aquest fet fa que Scully -que no li queda una altra que veure que sí que hi ha una conspiració per part del Govern- confessa a Mulder que va mentir en les seves anàlisis i que Svetta sí que té ADN extraterrestre a la sang.

Mulder i Scully tenen fills en comú

I no només això, el fet més sorprenent és que ella mateixa té també té ADN alien en el seu genoma, de manera que sospita que els seus fills també poden tenir sang extraterrestre.

Quan Mulder i Scully descobreixen aquest fet, van a la recerca de Svetta, però aquest ja havia marxat i, una de les seqüències finals del capítol, es veu com el seu cotxe s'atura a la carretera per una nau extraterrestre i la destrueix amb ell dins.

L'episodi conclou amb la trucada del fumador, que comunica als dos agents de l'FBI que "han reobert els expedients X".

Un capítol que, tal com va anunciar el seu creador, no volia ser un dels millors, però que serviria per reobrir algunes trames i donar respostes a algunes preguntes que van quedar en el tinter a la primera etapa. Caldrà veure els propers episodis per veure com es desenvolupen aquestes noves trames. I se sabrà de prop el per què Scully té sang alienígena al seu interior.