El jurat de la 61a edició Premis Ondas ha fet públic aquest dijous el seu palmarès, entre el qual figuren diversos premiats catalans. El periodista Toni Clapès ha estat distingit amb el Premi a la trajectòria més destacada, i Josep Maria Martí ha guanyat el Premi especial del jurat. El programa de TV3 'Alguna Pregunta Més' (APM) s'ha endut l'Ondas en la categoria de millor programa de televisions no estatals. En la categoria de música, Joan Manuel Serrat s'ha endut l'Ondas a la trajectòria professional, i el Festival Primavera Sound el de millor espectacle musical. La gala d'entrega dels Premis Ondas 2014 se celebrarà el proper 25 de novembre al Gran Teatre del Liceu.

El periodista Toni Clapés, que actualment condueix el programa 'Versió RAC1' (RAC1), ha guanyat un dels premis més destacats dels Ondas, el Premi a la trajectòria més destacada en ràdio. El jurat ha destacat la "sòlida carrera construïda al llarg de 30 anys, des dels seus inicis a la SER, passant per Catalunya Ràdio, i ara, a RAC1".

L'altre periodista català premiat ha estat Josep Maria Martí i Martí, que aquest dijous ha hagut de simultaniejar la lectura del veredicte del jurat, del qual és secretari, amb la condició de guardonat amb el Premi especial del mateix jurat, per la seva dilatada trajectòria radiofònica, sent "un dels grans aportadors d'idees per la ràdio espanyola".

La resta de guardonats en la categoria de ràdio han estat 'Todo por la radio', de Toni Martínez, a la Cadena SER, com a Millor programa; 'Un lugar llamado mundo', amb Javier Limón, a Europa FM, coma Millor programa musical; i 'Ponte das Ondas', amb Xurxo Souto, de diverses emissores de Galícia i Portugal, com a Millor cobertura informativa.

Entre els Ondas concedits en la categoria de televisió, destaca el premi obtingut pel programa de TV3 'Alguna Pregunta Més' (APM), Premi al millor programa emès en televisions no estatals. El jurat ha reconegut al format la capacitat de "demostrar que es poden celebrar 10 anys en antena simplement preguntant, preguntant bé i amb humor, i al mateix temps ser capaç de sortir del micròfon de la ràdio i saltar amb èxit a la televisió".

Els guardons de televisió d'àmbit estatal estan encapçalats, en ficció, per l'Ondas a la millor sèrie, que ha recaigut ex-aequo en 'El príncipe' (Telecinco) i ('El tiempo entre costuras'). El millor intèrpret de ficció masculí ha estat José Sacristán ('Velvet', A3), i la millor intèrpret Adriana Ugarte ('El tiempo entre costures, A3).

Pel que fa al palmarès de no ficció, el programa 'Ilustres ignorantes' de Canal + ha guanyat l'Ondas al millor espai d'entreteniment; 'En portada', de La2, el Millor programa d'actualitat; Arturo Valls ha estat considerat el millor presentador i Mamen Mendizábal, la millor presentadora.

En la categoria de música, destaca la presència de dos guanyadors catalans. D'una banda, el cantant Joan Manuel Serrat s'ha endut l'Ondas a la trajectòria, "per la qualitat musical i literària de les seves composicions, la seva aportació al cançoner popular i la seva influència en la memòria musical de diverses generacions". De l'altra, el Primavera Sound ha estat reconegut amb l'Ondas al Millor espectacle musical. "Després de 14 edicions, s'ha consolidat com un segell de qualitat en la música independent en directe a tot el món", valora el jurat.

D'altra banda, Los del Río comparteixen amb Serrat l'Ondas a la trajectòria, i Malú ha merescut l'Ondas a la Millor artista, "per ser la veu d'una generació" que, en només 16 anys de carrera porta publicats nou discos d'estudi. La menció especial del jurat ha estat pel pianista xinès Lang Lang.

Els dos guardons de publicitat en ràdio han estat per la campanya 'Visionarios' de la firma Smart, com a millor campanya de ràdio, i l'agència Pinguïno, Torreblanca & Partners, com a millor agència de publicitat.

Els Premis Ondas internacionals han estat per la final de la gala d'Eurovision, realitzada per la Danish Broadcasting Corporation, en televisió; i el reality 'Cultural Shock' de la Ràdio i Televisió Italiana (RAI), en ràdio. El jurat ha concedit el premi a la trajectòria a Susana Giménez, actriu i presentadora de televisió argentina, i una Menció especial a 'Ochéntame (Eighties Revisited)', un spin off de la popular sèrie de RTVE 'Cuéntame como pasó', coproduïda per la mateixa cadena i el Grupo Ganga Producciones.

En total, el Palmarès de la 61a edició dels Premis Ondas consta de 25 premiats. Cinc en l'apartat de guardons internacionals (ràdio i televisió) i vint en l'apartat de guardons estatals (ràdio, televisió, música i publicitat en ràdio).