CONTINGUT EXTREM

Facebook indemnitzarà milers dels seus empleats per causar-los malalties psicològiques

El gegant social pagarà 52 milions de dòlars a 11.250 moderadors de contingut que han desenvolupat depressions i estrès posttraumàtic a causa de la seva feina

facebook

facebook / periodico

Carles Planas Bou

Violacions, assassinats, maltractament animal i suïcidis en directe. Aquests són alguns dels temes extremadament sensibles que han de gestionar diàriament els moderadors de contingut de Facebook, una professió d’alt risc psicològic que ara la companyia indemnitzarà amb una partida de 52 milions de dòlars.

Enfrontar-se a vídeos i imatges violentes per bloquejar-ne l’aparició a la xarxa social deixa empremtes. Molts dels empleats de Facebook han desenvolupat patologies psicològiques com la depressió, l’estrès posttraumàtic o certes addiccions per pal·liar el pes d’aquest contingut en la ment. Cada setmana es reporten fins a 6.500 milions de publicacions amb contingut extrem.

Per compensar tots aquests problemes, la companyia de Mark Zuckerberg va pactar ahir amb el Tribunal Superior de San Mateo (Califòrnia) una indemnització mínima de de 1.000 dòlars a un total d’11.250 moderadors que hagin treballat a Facebook des del 2015, a més de compensacions extres per a aquells als quals se’ls hagi diagnosticat una d’aquestes patologies.

Els advocats del cas creuen que la meitat dels empleats tindran dret a aquesta compensació addicional, que pot portar als 6.000 dòlars. Els que tinguin diagnòstics greus podrien rebre fins a 50.000 dòlars en concepte de danys i perjudicis. Dependrà de quants ho sol·licitin i se’ls aprovi aquesta compensació.

Tot i que aquesta indemnització és poca per cobrir les despeses d’una teràpia psicològica en proporció amb una companyia que l’any passat va obtenir beneficis de 485 milions de dòlars, la decisió de Facebook suposa un reconeixement històric que a través d’aquestes tasques va causar malalties psicològiques als seus treballadors. A partir d’ara la companyia també proporcionarà més assessorament als seus empleats per minimitzar l’impacte en la seva salut mental.

NOMÉS ALS EUA

La indemnització es limitarà de moment als Estats Units, però Facebook té fins a 15.000 moderadors de contingut a més de 10 països de tot el món. Sense anar més lluny, el 2018 el gegant social va obrir una oficina en la icònica Torre Glòries de Barcelona en què la majoria dels seus 500 treballadors es dediquen a moderar el seu contingut.

Des de setembre del 2018 diversos exempleats de Facebook van denunciar el gegant tecnològic per no proporcionar-los un espai de treball segur. Als EUA, els empleats que s’han d’enfrontar a aquests continguts d’extrema violència ho feien per salaris baixos de 28.000 dòlars anuals. Al centre de Barcelona les condicions laborals per als moderadors de contingut són «dures»: horaris rotatius, amb nits, caps de setmana i salaris de 24.000 euros amb plusos incorporats.