AMENAÇA ECOLÒGICA

Un iceberg gegantí se separa de Groenlàndia

El bloc de gel, que mesura uns 260 quilòmetres quadrats, és el més gran esqueixat des del1962

Glaciar Petermann, en Groenlandia.

Glaciar Petermann, en Groenlandia. / ARCHIVO / REUTERS

EL PERIÓDICO

Un iceberg d'uns 260 quilòmetres quadrats s'ha esqueixat de la massa continental de Groenlàndia, segons dades d'investigadors nord-americans que supervisen l'evolució de la massa de gel més gran de l'hemisferi nord. En concret, el bloc que està a la deriva s'ha separat de la glacera Petermann, al nord-oest de la costa de Groenlàndia, i té una superfície quatre vegades més gran que el barri novaiorquès de Manhattan.

Es tracta de l'iceberg més gran aïllat a la zona des del 1962, segons el professor Andreas Muenchow, de la Universitat de Delaware. La gegantina massa de gel flota entre les costes de Groenlàndia i el Canadà. En cas que la deriva el porti cap al sud, els experts reconeixen que la gran massa de gel podria interferir el trànsit de vaixells a la zona.

Succés excepcional

No és la primera vegada que s'esqueixen grans blocs de gel de la glacera Petermann, situat a un miler de quilòmetres del pol Nord. El que és excepcional és la mida de la massa perduda, cosa que podria tenir conseqüències al suposar un increment de la massa d'aigua general per a l'oceà. Amb aquest succés, la glacera Petermann ha perdut al voltant d'una quarta part que els seus 70 quilòmetres de longitud.

En opinió de Muenchow, les imatges transmeses pels satèl·lits no deixen clar si aquest succés pot arribar a suposar una alerta planetària. La pèrdua d'aigua dolça que suposa aquest iceberg equival al consum d'aigua dels EUA durant uns 120 dies. Milers d'icebergs se separen de la costa de Groenlàndia cada any però no solen ser de les dimensions d'aquest.