No és WhatsApp. Ni l'altra aplicació de missatgeria més utilitzada, Telegram. L'app en què s'envien els missatges l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín difosos per Tele 5 és Signal. En aquesta conversa privada, que ha sacsejat la política catalana, el candidat de JxCat li diu al diputat d'ERC: "Suposo que tens clar que això s'ha acabat. Els nostres ens han sacrificat, com a mínim a mi". Aquests missatges han sigut captats per una càmera en el moment que Comín els llegia al seu telèfon, en què té descarregat aquesta app ultrasegura que recomana l'extreballador de la CIA Edward Snowden.

Signal està considerada l'aplicació més segura entre les anteriors, ja que encripta la informació amb un codi personal que té cada receptor en el moment que s'envia un text. Només el destinatari té el codi necessari per desencriptar el missatge, i això protegeix la informació que conté de ser rastrejada, escoltada o emmagatzemada per tercers. WhatsApp i Telegram, a diferència de Singal, controlen el codi de desencriptació, cosa que pot fer que en qualsevol moment, si ho desitgen, puguin llegir els missatges o permetre a tercers que ho facin. 

Aquest WhatsApp ultrasegur, molt utilitzat també durant els preparatius del referèndum de l'1-O, es pot descarregar gratuïtament per a Android i iOs. És senzill d'utilitzar i té tots els complements habituals en les apps de missatgeries. L'usuari pot conversar amb una altra persona, en grup, enviar emoticones, compartir arxius, a més de fer trucades, també encriptades i segures. Entre les seves opcions inclou la d'esborrar automàticament els missatges un cop llegits, una cosa similar al que fa Snapchat amb les fotografies. Així pots decidir si els textos que reps s'esborrin en 10 segons fins a un màxim d'un dia.

Moxie Marlinspike

Moxie Marlinspike és el pseudònim d'un informàtic nord-americà amb rastes que està darrere del protocol d'encriptació de WhatsApp, de Google i de Signal. Ell, de qui es desconeix el nom real, és el creador d'aquesta app de missatgeria que va fer a partir de dues aplicacions que ja havia creat anteriorment (Redphone i Textsecure). Marlinspike ha treballat, entre altres, en l'encriptació de WhatsApp i ha sigut cap de tecnologia de Twitter.