S'acosta desembre i l'ambient nadalenc comença a envair l'atmosfera dels nostres pobles i ciutats. Els més previsors ja han començat a adquirir els ingredients que necessitaran per al menú de les properes festes i a escollir els regals dels seus preferits. Un bon moment per avançar les compres pot ser el que ens ofereix el Black Friday, que se celebrarà el proper divendres 26 de novembre.

El divendres negre, aquest dia en el que les ofertes i els descomptes es converteixen en els grans protagonistes, potser una gran ocasió per comprar alguns regals i estalviar-nos alguns diners. La febre de les rebaixes no té perquè ennuvolar-nos la vista i hem de posar tota la nostra atenció per detectar possibles fraus, estafes o pràctiques enganyoses. Per evitar caure en una d'aquestes trampes, recopil·lem una sèrie de recomenacions a tenir en compte.

Actua abans de fer les compres

Quan recorrem infinitat de comerços, ja sigui física o virtualment, és possible trobar-nos alguna situació en la que pugi el preu de determinats productes amb antel·lació per, després, aplicar l'oferta i donar la sensació de que hi ha hagut un descompte quan, en realitat, l'article manté el seu preu original.

En aquests casos, podem reclamar a l'establiment que apliqui el descompte sobre el preu de venda real al que normalment es ven el producte, però per això hem de demostrar quin era el seu preu. Per això, en els dies previs al Black Friday, podem local·litzar els articles que ens interessen i fotografiar-los fent còpies al seu preu per a comprobar que el descompte realment es fa sobre el preu anterior i, en cas que no sigui així, poder demostra-ho.

Les grans plataformes porten dies anunciant els seus productes, i tenen l'obligació de complir amb aquestes oferts, ja que la publicitat és vinculant per al comerç. Guarda aquesta documentació, com a emails, anuncis de premsa, anuncis a la ràdio... per així poder exigir que es compleixi amb totes elles.

Presta atenció durant la compra

Ara que comptem amb tota la informació, podem comparar les ofertes, però també hem de prestar atenció a les condicions (despeses d'enviament o devolució, dates i terminis) per a escollir les millors oportunitats i no deixar-nos emportar per l'impulsivitat.

Hem de tenir en compte que la normativa de consumidors i usuaris garanteix que els nostres drets al comprar siguin els mateixos si ho fem en línia o a la botiga física. Però, la xarxa facilita les estafes, de manera que és recomenable tenir certes precaucions:

Compra en webs de confiança i revisa les dades de l'empresa, si hi ha una direcció física per a reclamar, la denominació social i el NIF. Consulta opinions dels altres usuaris i comprova que envia les seves dades de manera xifrada, això és, a través d'una plataforma HTTPS. A més, evita els pagaments a través de wifis de xarxes públiques i obertes, en elles és més fàcil robar dades.

Utilitza contrasenyes que combinin números, lletres, majúscules, minúscules i altres signes, canvia-les periòdicament i usa'n una de diferent per a una altra plataforma. Si et demanen el PIN de la teva targeta, desconfia: no és necessari per a les comprs en línia.

Sospita de les gangues i tingues atenció amb els correus rebuts amb suposades ofertes, ja que els seus enllaços podrien contenir un virus. Per si de cas, mantingues actual·lizat el teu antivirus. Desconfia també de les faltes d'ortografia i comprova que l'adreça web del remitent coincideixi exactament amb la de la web de compres: podria tractar-se d'una suplantació.

Presta atenció a la política de devolució del producte, qui corre amb les despeses i fins quan es pot tornar, guarda la documentació del teu ordre de comanda per si fos necessari reclamar.

El mètode més comú per a comprar en línia és pagar amb targeta a través del TPV virtual, encara que segur que coneixes altres plataformes de pagament segur com PayPal. Aquesta plataforma ofereix un mètode que garanteix la seguretat en tot el procés i les teves dades bancàries estaran en bones mans. Les teves accions contra els atacs i fraus ho han convertit en un sistema de confiança. De totes formes, pagar amb tarjeta no és insegur si tens en compte totes les recomenacions.

En cas d'incidència, reclama

En el cas de que anem a rebre la compra al nostre domicili, s'ha de ser conscient de que el lliurament de paquets està subjecte a una normativa i que no serà vàlid un lliurament fet a un veí o llançat per sobre de la tanca d'un xalet. El lliurament s'ha de fer al destinatari o a la persona autoritzada al seu domicili, o l'operador haurà incomplert el procediment establert ala norma i tindrà la responsabilitat pel mal funcionamient, podent reclamar a la Junta Arbitral de Consum.

En el cas de incidència, s'haurà de reclamar per escrit a l'empresa que figuri a la web. De no obtenir resposta o si la contestació és desfavorable, podem dirigir la nostra reclamació als organismes de Consum o interposar una demanda judicial, sempre que la companyia estigui domiciliada a Espanya. En el cas d'empreses estrangeres amb seu a la Unió Europea, la nostra queixa es pot cursar a través del Centre Europeu d'Informació al Consumidor. En el cas contrari, el procés es complicaria per haver de dirigir-se als organismes administratius o als tribunals del país on estigui ubicat aquest negoci.

En qualsevol cas, si creiem que hem sigut víctima d'una estafa, hauríem d'interposar una denúncia a les Forces i Cossos de Seguretat.