Si al navegar per internet veus que va més lent del que és habitual, pot ser que algú hagi piratejat la teva xarxa i estigui utilitzant el teu wifi. Si és així, hi ha maneres de descobrir-ho i d’augmentar la seguretat del rúter per evitar que continuï passant.

Tret que un sigui partidari de deixar el wifi obert perquè tothom pugui compartir la banda ampla, és recomanable protegir-lo. La millor manera de fer-ho és canviar la contrasenya, sobretot si no s’ha fet mai i continua portant la que proporciona el proveïdor d’Internet. I, a més, convé modificar-la cada cert temps, perquè ningú pugui entrar a la teva xarxa i piratejar-te les dades i/o contrasenyes.

La manera més senzilla de fer-ho és entrar a la barra del navegador web, introduir la direcció 192.168.0.1 o 192.168.1.1 i entrar-hi. A la pantalla, hi apareixerà el menú d’accés amb els camps d’usuari i de contrasenya, que trobes sota el rúter, escrits en un adhesiu. S’introdueixen les dades d’accés (usuari i contrasenya) per accedir al teu rúter, es canvia la contrasenya per la que es vulgui, i es guarda.

Nom i contrasenya de xarxa

També és recomanable canviar el nom de la xarxa, ja que els noms que s’utilitzen de sèrie solen ser difícilment reconeixibles. És freqüent rastrejar una connexió wifi amb el mòbil i trobar-nos un munt de xarxes amb noms extremadament semblants, habitualment amb el mateix inici si pertanyen a l’operador dominant a la nostra zona.

És recomanable no posar una contrasenya excessivament fàcil i, com hem dit, canviar-la de manera periòdica.

Posteriorment, cal canviar el propi wifi. Malgrat que cada fabricant organitza la configuració a la seva manera, hi ha trucs per trobar el que busquem sense gaire problema. Es pot trobar, doncs, un apartat que es digui ‘Connexió sense fil’ o ‘Wireless’ per accedir a la configuració de la xarxa sense fil.

Després de seleccionar-ho, hi ha un camp anomenat SSID o ‘Nom de xarxa’, que és el que canviarem, juntament amb la contrasenya que apareix a sota. Després de fer-ho, n’hi ha prou de trobar l’opció de ‘Guardar canvis’, ‘Aplicar canvis’ o una cosa similar.