Les cases del futur encara són una minoria a Espanya, amb tot just un nivell de digitalització domèstica de 3,6 sobre 10, tot i que destaquen lleugerament els immobles de València, Catalunya i La Rioja (3,8) com els més tecnològics d’Espanya, segons un estudi d’Aedas Homes partint de 4.000 entrevistes.

«Els que inverteixen en sistemes robòtics, assistents de veu com Alexa, Siri o Google Home, robots aspiradors o panys intel·ligents tenen la percepció que són més feliços a la llar», assegura Javier Sánchez, director d’Innovació i Marca de l’empresa.

Els residents d’aquestes tres comunitats són els que diuen residir en vivendes més digitalitzades (3,8), seguits de prop pels càntabres i andalusos (3,7); mentre que els gallecs (3,1), asturians (3,2) i balears (3,3) es consideren els menys tecnològics. Així mateix, els càntabres són els que més utilitzen els assistents de veu, els valencians els que més utilitzen el robot aspirador i els castellanomanxecs els que més es comuniquen pels grups de WhatsApp amb els seus veïns.

Els més joves ho valoren més

Segons l’anàlisi, per edats, els més joves són els que tenen vivendes més digitals. Atorguen un nivell de digitalització del 3,8 a les seves vivendes, una dècima més que els enquestats de 36 a 50 anys (3,7) i mig punt més que la franja de més edat, de 51 a 65 anys (3,3). Aquest nivell de digitalització també és més elevat entre els que teletreballen (arriba al 4,2) i a les cases amb una eficiència energètica més gran, on puja el 4,7.