Un estudi de la Universitat de València (UV) conclou que els beneficis d'introduir la xarxa social TikTok en el procés d'ensenyament i aprenentatge d'expressió corporal del grau de Ciències de l'activitat Física i l'Esport són superiors als possibles riscos.

El projecte, desenvolupat pels investigadors Paloma Escamilla, Mario Alguacil i Samuel López, ha estat publicat en la revista Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, segons ha informat aquest dimecres la UV.

L'estudi constata que l'ús d'aquesta xarxa social enriqueix l'aprenentatge, ja que connecta millor amb els interessos de l'alumnat, la qual cosa fomenta la participació, la interacció, la unió i la creativitat.

En els últims anys, els mitjans socials han passat a ser una eina professional i social que s'ha integrat en la forma d'aprenentatge i s'ha convertit en una estratègia educativa que permet desenvolupar models d'estudi més atractius i dinàmics per a l'estudiantat.

A més, la crisi de la covid-19 ha fet que l'ús d'aquestes plataformes es dispari i TikTok és una de les més destacades, han assenyalat les mateixes fonts.

Aquest estudi ha explorat la introducció de TikTok com a eina d'ensenyament-aprenentatge en el curs d'expressió corporal del Grau de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, per a analitzar l'efecte pedagògic obtingut, de manera quantitativa i qualitativa.

Quant als resultats quantitatius, els investigadors van plantejar un qüestionari de nou preguntes a 65 alumnes per a conèixer la seva opinió sobre els efectes d'aquesta aplicació en educació.

La majoria va considerar que TikTok és una eina activa d'aprenentatge i col·laboració, que fomenta el desenvolupament de la creativitat, estimula la curiositat de l'estudiantat i promou l'aprenentatge de manera divertida i emocionant.

Vuit de les nou qüestions analitzades van reafirmar que aquesta aplicació pot tenir un impacte positiu en l'alumnat.

Quant als resultats qualitatius, inicialment es va preguntar al grup sobre l'ús educatiu de TikTok, amb respostes possibles com a "creativitat", "nou", "aprendre", "corporal" i els seus derivats.

Després d'una exposició del personal docent, novament es va plantejar una pregunta oberta on les paraules "social" i "diferent" van augmentar substancialment. A més, "creativitat" i "nou" continuaven sent les més freqüents.

D'aquesta manera, es conclou que l'alumnat majoritàriament espera que TikTok l'ajudi a millorar la seva creativitat i que sigui una eina amb la qual es pugui tractar l'assignatura des d'una perspectiva diferent.