29 de març de 2020
29.03.2020
L'Empordà
Cibercrim

Alerten d'un increment del cibercrim aprofitant el teletreball i la necessitat d'obtenir informació

Els Mossos recomanen incrementar les mesures de seguretat i desconfiar dels correus electrònics i missatges de mòbil

29.03.2020 | 12:38
Incrementa el cibercrim.

Els Mossos d'Esquadra alerten d'un increment del cibercrim. En concret, tenen detectades campanyes actives per segrestar dades a canvi d'un rescat econòmic, així com estafes fent-se passar per empreses, entitats bancàries o organitzacions per aconseguir dades o informació confidencial, incloent comptes bancaris i claus secretes.

S'aprofiten de l'increment del teletreball i de la necessitat d'obtenir informació sobre el coronavirus per accedir a ordinadors d'empreses o particulars. Els Mossos recomanen que s'incrementin les mesures de seguretat i es desconfiïn dels correus electrònics, missatges de mòbil i informacions que no provinguin d'organismes i entitats governamentals o oficials.

L'increment massiu del teletreball i de l'ús particular de dispositius electrònics s'ha convertit en una finestra d'oportunitat per a aquests delinqüents, que han vist la possibilitat d'obtenir dades de caràcter empresarial, privades o de targetes i comptes bancaris.

Les principals amenaces detectades fins al moment consisteixen en les següents campanyes fraudulentes:

  • Enviament de correus amb arxius adjunts maliciosos.
  • Distribució d'aplicacions mòbils que suposadament permeten fer seguiments de l'evolució del coronavirus però que en realitat segresten el terminal telefònic.
  • Enviament de correus electrònics fent-se passar per l'OMS o altres organismes sanitaris amb la finalitat de distribuir programari maliciós.
  • Distribució de mapes de seguiment d'infeccions del virus suposadament legítims des d'on s'instal·la un programari maliciós per prendre el control del sistema.
  • Accions de frau vinculades a la demanada de diners o donacions per lluitar contra el virus, i campanyes contra persones o fins i tot governs usurpant la identitat d'organismes oficials o entitats bancàries per obtenir dades econòmiques.
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook