Un grup d'estudiants de Figueres ha aconseguit el tercer premi de la categoria "Bibliotràiler més votat per les biblioteques públiques", en el 6è Concurs de Booktrailers, organitzat conjuntament per l'espai Lletra de la UOC i el Servei de Biblioteques Públiques de la Generalitat de Catalunya. El seu treball s'ha inspirat en el llibre "Am I normal yet?", de Holly Bourne.

Maria Valenzuela Rivas i Sara García Ortega, de l'Institut Ramon Muntaner; Gil Bosom González i Laia Martí Idesheim, de l'Institut Olivar Gran, i Bruno Rollón Campos, de l'Institut Alexandre Deulofeu, s'han presentat a la convocatòria formant l'equip Serendipity Works. Tots ells estudien 1r de Batxillerat i quatre dels cinc tenen en comú el seu pas acadèmic per La Salle Figueres.

Aquest és el treball que han creat per al concurs:

En aquesta sisena edició del concurs, hi ha hagut una participació de més de 500 joves, tots ells d'entre 12 i 18 anys, que han presentat 180 tràilers de llibres. Aquest divendres, s'han lliurat els premis en cinc categories, a la Biblioteca Joan Fuster de Barcelona: el millor tràiler de llibre, el millor guió, el tràiler més creatiu, el més votat pels responsables de la xarxa de biblioteques públiques i un premi especial al millor llibre de tema fantàstic.

Els grups finalistes, entre els quals hi havia els joves de Figueres, han estat premiats amb la participació d'un taller de guió audiovisual impartit per la comunicadora audiovisual, guionista i actriu Eli Carnicé.

Bibliotequescat

Els membres dels equips que han guanyat el primer premi de cadascuna de les categories s'han endut una càmera de vídeo esportiva 4k i un lot de llibres, a més a més d'un diploma acreditatiu. Els segons i tercers premiats, un lot de llibres i un diploma acreditatiu.

Els booktrailers són vídeos curts que presenten de manera breu i visual l'atmosfera d'un llibre. En equips de tres o quatre companys, d'entre 12 i 18 anys, els participants han escollit un llibre de qualsevol gènere o temàtica, han rumiat un guió i, amb càmera o mòbil, han gravat un vídeo que han editat i penjat a Youtube o Vimeo.

Un jurat professional ha valorat aspectes com la creativitat, el guió, la qualitat artística i tècnica d'aquests treballs. Segons Gemma Lluch, un dels membres del jurat i autora de la UOC, «testimonis i experiències de docents i bibliotecaris parlen d'una major motivació de l'alumnat gràcies a l'ús dels booktrailers i de la possibilitat d'incloure pràctiques col·laboratives i multidisciplinàries». Afegeix també que «des de les investigacions que hem fet, els booktrailers tenen la possibilitat de transcendir l'escola i dirigir-se al públic en general; això ocorre quan el treball es publica en els llocs webs de biblioteques o escoles».

Teresa Fèrriz, responsable de Nous Projectes de la UOC i al capdavant del projecte Lletra, afegeix que durant el procés de realització d'aquests projectes s'han reforçat competències especialitzades (des de l'edició en vídeo digital a l'elaboració d'una escaleta audiovisual), però també s'han treballat moltes altres «tant o més importants com el treball en equip, reforç del pensament crític durant el procés de lectura del llibre individual i després col·lectiva, cooperació i integració de les intel·ligències múltiples, escolta activa...». Per a Lluch, «es posen en joc capacitats com les de la comprensió del text per poder fer un resum i una adaptació a un mitjà audiovisual. La capacitat de transcendir el llenguatge escrit a l'audiovisual».