En un món hiperconnectat que atordeix la capacitat de pensar pel nostre compte cal recuperar els valors de l'humanisme, ha proposat la Fundació Ethia durant la seva presentació aquest dijous a la Reial Acadèmia d'Enginyeria, on científics i enginyers de dades, experts en algoritmes i ciberseguretat, filòsofs i pensadors s'han conjurat per alertar dels riscos de el mal ús de la intel·ligència artificial i han anunciat la creació d'eines tecnològiques per prevenir-los i garantir la capacitat de decisió dels ciutadans que alegrement regalen les seves dades a les grans tecnològiques.

Ethia posa en el seu punt de mira la proliferació de les 'fake news' que amenacen les democràcies, avisa que els algoritmes poden ser sexistes, racistes i fins i tot classistes i exigeix ??la privacitat i la protecció de les dades dels ciutadans.

La Fundació Ethia neix amb la vocació de ser un referent en l'àmbit social, empresarial i polític per a la creació d'instruments tecnològics i procedimentals que garanteixin que la intel·ligència artificial es regeixi per criteris ètics, supeditada sempre a l'interès de les persones per contribuir al seu desenvolupament i no al seu control.

"Impulsar plataformes tecnològiques perquè els ciutadans puguin controlar els algoritmes i assegurar-se que són equànimes, sense biaixos i transparents", va revelar José Luis Flórez, doctor en Economia i Matemàtiques, expert en intel·ligència artificial i flamant president de la Fundació Ethia la presidència honorífica ostenta el catedràtic emèrit d'Economia de l'Empresa de la Universitat Autònoma de Madrid, Emilio Ontiveros.

Ferm defensor de regular i controlar la fiscalitat de les empreses que ofereixen serveis digitals, Ontiveros, president també d'Assessors Financers Internacionals no es cansa d'avisar que els nous models de contractació dels negocis digitals "fantasmals" poden posar en risc les pensions a l' eludir amb diferents martingales seves aportacions a la caixa comuna de la Seguretat Social, pilar bàsic de l'Estat de el Benestar. Al costat de Ontiveros i Flórez van participar en la presentació de Ethia Carlos Beldarrain, director de desenvolupament de serveis de Minsait, que va recomanar "ensenyar valors a les màquines" perquè no se'ns tornin en contra, i Eduardo García-Rico, cap d'oncologia de HM i professor d'Ètica Mèdica a la Universitat San Pablo CEU. García-Rico, convençut que els algoritmes mai substituiran els metges.

La idea d'aquesta iniciativa és convertir-se en un fòrum que aculli el talent de l'àmbit científic per controlar els algoritmes en una societat empatxada d'informació però que paradoxalment està cada vegada més desinformada. Deleguem les nostres decisions en la intel·ligència artificial sense conèixer els riscos que això comporta, lamenten els impulsors de la Fundació Ethia a l'advertir que aquesta hipereficacia dels algoritmes respon gairebé sempre a interessos privats camuflats en mecanismes coercitius.

"Anem a vigilar el vigilant", avisen, a el temps que conviden a científics, experts en big data, polítics, filòsofs i juristes a sumar-se a aquesta aventura amb la qual pretenen millorar l'humà sense menysprear els avenços tecnològics que han arribat per quedar-se.

La intel·ligència artificial ha de ser controlada pública, ètica i legalment, consideren els fundadors de Ethia que han aconseguit ja l'adhesió a la seva comunitat d'institucions de reconegut prestigi en l'àmbit científic-tecnològic, diverses empreses i experts en intel·ligència artificial.