Espanya està a punt per al desembarcament de la nova tecnologia 5G dissabte que ve. Vodafone serà la primera operadora que ofereixi aquest servei a 15 ciutats (entre elles Barcelona) i de mica en mica s'anirà estenent a la resta de territori.

Els seus avantatges van més enllà d'un increment de la velocitat de connexió. Serà clau en la transformació digital de la societat i de l'economia durant els propers 10 anys. L'Internet de les Coses' i el big data (gestió de dades), la robòtica, la realitat virtual o l'ultra alta definició se suportaran sobre el 5G. El Pla Nacional 5G dissenyat pel Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital estableix l'any 2020 com a horitzó per al desenvolupament massiu d'aquesta tecnologia.

Quins són els principals avantatges del 5G?

  • Major velocitat de transferència de dades. La velocitat inicial de descàrrega serà d'1 giga per segon, però Vodafone espera arribar als 2 gigues per a finals d'any, el que suposarà multiplicar per 10 la velocitat del 4G.
  • Millora de la latència. Representa el temps de resposta a una ordre a través de la xarxa, és a dir, el que triga a carregar-se un web o en connectar-se el terminal a un servidor.
  • Major ample de banda i reducció del consum de la xarxa. El 5G millora la quantitat d'informació o de dades que es poden enviar a través d'una connexió de xarxa. Això repercutirà a més en un menor consum de bateria.
  • Més dispositius connectats de forma simultània. La baixa latència permetrà multiplicar per mil els dispositius connectats a una mateixa xarxa.

Així canviarà la nostra vida quotidiana

  • Descàrregues ultraràpides. Una pel·lícula en alta definició (HD) passarà a descarregar-se en menys de 5 segons.
  • Ultra HD i RV. El 5G permetrà oferir continguts en ultra alta definició (UHD) i experiències de realitat augmentada (RA) i realitat virtual (RV) amb alta qualitat, sense marejos o mala experiència per part de l'usuari.
  • Cirurgia a distància. El 5G facilitarà les operacions a distància. Permetrà, per exemple, que un cirurgià dels EUA pugui operar a un pacient a Espanya mitjançant robots i amb la supervisió d'altres professionals.
  • Llars intel·ligents. L''Internet de les Coses' arribarà a tot el seu potencial amb el 5G, de manera que objectes d'ús quotidià compartiran informació entre ells i es podran dominar per control remot.
  • Jugar en streaming. La millora de la latència permetrà el joc en streaming o 'cloud gaming' (jocs al núvol, sense ocupar espai al mòbil). Es podrà jugar als videojocs que ofereixi cada plataforma en dispositius diferents.
  • El cotxe connectat i autònom. Tot i que el cotxe autònom ja és una realitat, el 5G millorarà les prestacions d'aquests vehicles fins a tal punt que podran controlar-se a distància. En l'àmbit del transport, facilitarà la gestió del trànsit tant en carreteres com en ciutats, ports i aeroports.
  • Millora de la gestió dels serveis d'emergència. Un dron podrà actuar en situacions d'emergències per comunicar-se amb una ambulància, amb bombers o amb la policia. A més, es podran donar avisos a les ambulàncies més properes al lloc del succés i enviar un avís a l'hospital. L'ambulància, connectada amb 5G, podrà rebre suport mèdic en remot.