Google Maps està en funcionament des de 2005. Des d'aleshores, milions d'usuaris han viatjat per tot el món sense necessitat de moure's de casa. Durant tots aquests anys, la popular aplicació de mapes no ha deixat d'evolucionar. Són multitud els canvis que aquest servei ha experimentat, des de la incorporació el 2007 de Street View -vista a peu de carrer- fins a les últimes innovacions en intel·ligència artificial, realitat augmentada i reconeixement visual.

Poc queda ja d'aquell Google Maps original, quan en 2004 els germans danesos Lars i Jens Eilstrup Rasmussen van arribar al gegant tecnològic amb una proposta per crear una aplicació web que mostrava mapes estàtics, al mateix temps que proporcionava als usuaris la capacitat de cercar, desplaçar pel mapa i fer zoom per acostar-se als llocs escollits, entre d'altres funcions.

No obstant això, durant aquests anys no tot han estat canvis. Hi ha una cosa que es manté inalterable a Google Maps. I és que determinats serveis continuen sent llocs 'prohibits', almenys per aquesta aplicació, que manté pixelades determinades àrees dels seus mapes perquè no es puguin veure els edificis, complexos i espais que amaguen.

Aquests són alguns dels llocs que Google Maps no permet, fonamentalment per raons de seguretat però en alguns casos per motius totalment desconeguts, que es puguin contemplar de forma detallada.

High Frequency Active Auroral Research Program

En aquest enclavament dels EUA es va desenvolupar un enclavament finançat per la Força Aèria i la Marina dels EUA. El seu objectiu va ser estudiar les propietats de la ionosfera. Tot i que el programa suposadament ja ha finalitzat, a Google Maps resulta impossible acostar-se a les instal·lacions..

La casa de Carles Puigdemont a Waterloo

Tot i que la majoria de vegades la raó que es mostra un determinat espai de forma pixelada es deu a motius de seguretat, en algunes ocasions són els propietaris o llogaters d'un determinat edifici els que demanen a Google Maps que no els mostri de forma definida. És el cas, per exemple, de l'habitatge en què Carles Puigdemont resideix a Waterloo (Bèlgica). Tot indica que l'expresident català va ser qui va demanar que es difuminés la imatge de 360 graus de la casa.

Israel

Les imatges 'prohibides' de Google Maps no només afecten a espais concrets, sinó també a països sencers. És el cas d'Israel. Encara que en la vista aèria els carrers del país no apareixen pixelats i permeten veure l'organització de les carreteres i els edificis -i fins i tot és possible usar Street View-, a mesura que apropem el zoom les imatges es van difuminant.

Palau de la Zarzuela

En el cas del Palau de la Zarzuela, la vista aèria que mostra el servei de Google Maps apareix distorsionada, després que el 2013 el govern del PP decidís amagar algunes zones sensibles en els mapes de Google per seguretat davant de possibles atacs terroristes.

Frontera de Mèxic amb EUA

En un tram de gairebé 25 km, entre Ciudad Juárez i el Comtat de Hudspeth, a Texas, la frontera entre ambdós països apareix de forma poc definida a Google Maps.

Agència de Seguretat Nacional de Taiwan

Google Maps impideix per motius de seguretat acostar el zoom a aquest complex que acull els serveis d'intel·ligència.

Bases de Torrejón de Ardoz, la Rota i el CNI

Com en el cas del Palau de la Zarzuela, altres instal·lacions 'sensibles' les imatges han estat pixelades o difuminades són per exemple les de la base de Torrejón de Ardoz, la de Rota o la seu del Centre Nacional d'Intel·ligència.

Parc Tantauco (Xile)

El buscador no ofereix una vista detallada del Parc Tantauco de Xile, un parc privat de prop de 118.000 hectàrees obert al públic situat a la Illa Gran de Chiloé, Regió dels Llacs a Xile. En aquest cas, l'aplicació de Google Maps no permet apropar la imatge.

Illes Fèroe

Les 18 illes rocoses volcàniques que conformen aquest arxipèlag tampoc són visibles amb la nitidesa que seria desitjable. Amb l'humor per bandera, els habitants de les Illes Fèroe van decidir en el seu dia posar en marxa el projecte Sheep View 360, per crear un mapa de les carreteres i els enclavaments de l'arxipèlag col·locant càmeres al llom de les seves ovelles.