L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha informat aquest dimecres que llançarà una demanda col·lectiva contra Facebook, sol·licitant una compensació d'almenys 200 euros per a cadascun dels seus usuaris, per un presumpte ús indegut de les seves dades.

La demanda col·lectiva d'OCU no es limitarà només als afectats pel cas de Cambridge Analytica, consultora vinculada a la campanya electoral que va donar la victòria al president nord-americà, Donald Trump, i que va accedir a dades de Facebook, sinó que representarà a tots els usuaris de la plataforma a Espanya.

L'organització, que coincideix en aquesta acció amb les seves organitzacions germanes de Portugal, Bèlgica i Itàlia, considera que Facebook ha permès una gran recopilació i intercanvi de dades dels seus usuaris sense que aquests hagin estat informats ni haguessin expressat la seva conformitat expressa, infringint així la llei de protecció de dades.

Respecte a la compensació, serà l'Administració de Justícia qui en última instància avaluï els suposats danys i calculi la quantitat final de la possible indemnització, però tenint en compte els beneficis comercials de Facebook amb les dades dels seus usuaris i la suposada infracció relacionada amb la seva protecció, OCU considera que no hauria de ser inferior a 200 euros.

Cambridge Analytica, només un exemple

Segons l'OCU, l'escàndol de Cambridge Analytica és només un exemple d'un model de negoci molt més ampli per part de Facebook, en el qual les dades es recopilen i s'utilitzen sense que els usuaris hagin donat el seu consentiment exprés ni hagin estat informats sobre la qüestió.

Perquè els usuaris de Facebook puguin estar informats sobre els avanços d'aquesta acció, OCU ha obert una campanya a la seva pàgina web: www.misdatossonmios.org, en la qual també sol·licita el suport dels consumidors per impedir que les empreses puguin seguir disposant de les seves dades sense el seu consentiment i utilitzar-les en el seu propi benefici.

OCU i la resta de les organitzacions d'Euroconsumers creuen que els consumidors mereixen més respecte i reconeixement del seu paper central en l'economia de dades.