L´Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha posat en marxa una nova aplicació web, el Comparador històric del territori, que permet explorar l´evolució de qualsevol punt de Catalunya des de 1945 fins a l´actualitat.

El visor permet fer la comparació de dues maneres: situant en paral·lel les ortofotos del punt escollit dels anys que interessin, amb la possibilitat també de visualitzar el mapa topogràfic; o bé fent un escombratge de la imatge des del botó central, per visualitzar els canvis d´un punt concret.

Una vegada seleccionades el tipus d´imatges que es vol comparar, l´aplicació permet crear un gif per mostrar l´evolució d´aquell punt del territori de manera animada. Amb aquesta seqüència es visualitzen aspectes històrics del nostre país, així com l´evolució i la urbanització del territori. Es tracta d´una eina que pot resultar molt útil en àmbits tècnics, com ara l´urbanisme, la història o la gestió del territori, atès que es basa en dades oficials, i també per a la ciutadania en general, donat el seu caràcter visual.

Una altra funcionalitat destacada és el botó "enllaça" que facilita l´enllaç al visor centrat en l´àrea que se selecciona i que proporciona el codi html per poder inserir en altres pàgines web.

La importància de treballar amb codi obert

L´ICGC ha bolcat el codi font del Comparador històric al repositori en línia GitHub, impulsat per la Direcció General d´Atenció Ciutadana del Departament de la Presidència. Això permet que els ciutadans i les empreses puguin reutilitzar les imatges que genera aquest aplicatiu web per crear els seus propis productes i serveis amb valor afegit. D´aquesta manera, es potencia el treball en xarxa propi de la societat digital.

La Generalitat, mitjançant la Direcció General d´Atenció Ciutadana, impulsa el bolcatge dels seus diversos codis informàtics a l´espai gencat GitHub, al qual també contribueixen grans companyies tecnològiques com Google, Microsoft, Uber i Tesla.

El fet que petites startups puguin accedir i reutilitzar els algoritmes i processos emprats per aquestes empreses per crear els seus serveis potencia les seves oportunitats i impulsa el reaprofitament del coneixement i el treball en xarxa. Treballar amb codi obert permet a institucions i a petites empreses competir amb els grans proveïdors globals amb una inversió assumible, així com reduir-ne la dependència.

D´altra banda, l´ICGC treballa des de fa temps sobre programari de codi obert, que es pot personalitzar i complementar segons les necessitats dels usuaris. Aplicacions com Instamaps, que permet la confecció de mapes a la carta, o Catalunya Offline, per fer servir mapes excursionistes sense cobertura de mòbil, són alguns exemples. Ara, l´ICGC ha iniciat el bolcatge en el repositori GitHub dels codis informàtics dels diferents programaris i aplis que desenvolupa.