Que el teu ordinador estigui infectat per un virus i tinguis problemes és una de les pitjors situacions que hi ha, tant per l'àmbit de la teva comoditat en usar l'aparell, com per temes en que es vegi compromesa la teva seguretat i les teves dades personals, sobretot. Normalment, l'antivirus que tinguis instal·lat et servirà de barrera contra el 'malware', però no sempre és així.

Hi ha elements que l'antivirus passa per alt, i si no es fa una recerca manual, el 'malware' s'instal·la al PC i es poden perdre moltes dades. A més, pot ser que el teu antivirus hagi estat un temps desconnectat (no has renovat la llicència, necessitava actualitzar o entrava en conflicte amb un altre, per exemple) i no ho sàpigues, pel que si notes qualsevol cosa (un arxiu corrupte, documents/carpetes que s'amaguen o desapareixen, arxius que no haurien d'existir, etc.), no està de més que sàpigues fer cerques de 'programari' maliciós a mà per eliminar-lo.

Esborrar el 'malware' del teu ordinador Windows no és difícil, però sí que has de tenir certs coneixements per aconseguir-ho. Si no els tens o no saps per on començar per desfer-te d'ell, atent a aquesta guia, ja que amb ella podràs detectar i eliminar els virus del teu PC de manera manual, sense cap eina de tercers.Guia pas a pas

Trobar el virus. Per poder cercar-lo cal delimitar quines són les claus de registre del sistema utilitzades i modificades pel 'malware' cada vegada que l'ordinador es posa en marxa. Aquestes claus són les carpetes que constitueixen, juntament amb els valors, la base jeràrquica on s'emmagatzemen els paràmetres de configuració i opcions de Windows perquè aquest funcioni correctament.

Això què vol dir? Que cal saber quines són les claus de registre afectades de cara a determinar el 'malware' i situar quins arxius i processos d'execució estan infectats per eliminar-los.

Dit això, cal procedir a comprovar-les i veure si hi ha algun indici d'amenaça. El que has de fer ara és obrir el quadre 'Executar', per a això pots utilitzar la combinació de tecles Win + R o simplement escriure 'Executar' a la barra de cerca del menú d'inici de Windows.

En aquest quadre, escriu el text 'msconfig' (sense les cometes), prem Intro i busca l'opció 'Serveis' a la finestra que ha sorgit en pantalla. Aquests serveis et mostren què s'està executant en el teu ordinador, d'on procedeix i si està funcionant o està aturat en aquests moments. La majoria de les opcions procedeixen de Microsoft i del seu sistema operatiu, però també són serveis de l'antivirus, dels 'drivers' dels teus components de l'ordinador, etc.

Aquí ve la part més complicada: has de comprovar els serveis per assegurar-te que està tot correctament. Un truc perquè l'anàlisi no se't faci etern és activar la casella que amaga tots els serveis de Microsoft i anar mirant els de terceres empreses. Presta especial atenció al que provingui de 'Desconegut' i a aquells noms que no et sonin de res que hagis instal·lat manualment.

Posant el nom del servei a Google (per exemple: ASGT service), les pàgines webs t'indicaran què és exactament. Si és una cosa maliciosa, només cal que desmarquis la seva casella perquè deixi de funcionar, de tal manera que ho 'aïlles', ja no arrenca de manera automàtica al teu ordinador i pots procedir a la seva eliminació. En cas que no puguis fer aquest últim pas, prova a encendre l'ordinador en mode segur i a fer-ho des d'aquesta opció.

El següent que has de fer és revisar les entrades de registre de Windows. Per a això, obre de nou el quadre 'Executar' i escriu-hi 'regedit' (sense les cometes). Dóna-li a "si" en el cas que et surti una finestra amb permisos per fer canvis o accedir al lloc.

Un cop a ell, has de comprovar les següents rutes viatjant per la columna de carpetes de l'esquerra - depenent de la teva versió de Windows, pot ser que alguna no aparegui, no et preocupis -:

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionRun

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRun

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionWinlogon

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon

En elles hauràs de veure novament si tot quadra, si els noms et sonen, si hi ha alguna cosa que no creus que hagis instal·lat, etc. Bàsicament, hauràs de seguir el mateix procés que t'hem explicat abans. En cas que alguna cosa sigui un virus (si el nom és un conjunt de nombres i lletres, és bastant factible que ho sigui), feu clic amb el botó dret del ratolí sobre ell i premeu 'Eliminar'.

Tenint els processos malignes localitzats, el següent que has de fer és obrir el 'Administrador de tasques' prement Ctrl + Alt + Supr. Aquí, localitza el procés a la pestanya que s'obre directament, prem sobre ell i 'clica' a l'opció 'finalitzar tasca'.

L'últim que has de fer és localitzar els arxius que han estat en contacte amb el 'malware' en qüestió per eliminar-los. De cara a poder fer això, has d'activar una opció dins de les eines del 'Explorador de Windows': obre l'esmentat explorador i ves a 'Arxiu'> 'Opcions de carpeta'> 'Veure'. Activa l'opció 'Mostra fitxers i carpetes ocultes' i desactiva 'Amaga arxius protegits del sistema'.

Fet això, podràs veure qualsevol arxiu que estigui instal·lat al teu ordinador. Utilitzant la recerca que inclou el propi navegador, busca el nom del virus que has localitzat anteriorment i elimina els arxius que trobis associats a ell o infectats. Finalment, recorda buidar la 'Paperera de Reciclatge' perquè s'eliminin completament.