La pols i les pelusses s'acumulen per tot arreu, només has de mirar al teu voltant. A casa, per molt net que siguis, aquest tipus de brutícia flueix constantment, és inevitable, però cal tenir molta cura amb els aparells electrònics, especialment amb els ordinadors.

Molta gent pensa que netejar un PC és simplement mantenir lliure d'arxius escombraries el seu emmagatzematge i programari o passar-li un drap de tant en tant a la pantalla, però la resta dels perifèrics i, sobretot, l'interior del mateix computador pateixen molt amb l'acumulació de pols - i tu amb ell si ets al·lèrgic -.

Segons va passant el temps, qualsevol portàtil o PC de sobretaula tendeix a patir petits (i no tan petits) problemes per l'acumulació de pols. Encara que potser tu no ho notis a simple vista, sí que és cert que els dissipadors o ventiladors van funcionant pitjor perquè la pols de les reixetes es ho impedeix, fent que les temperatures de l'aparell pugin i el seu rendiment vagi decaient. Els filtres antipols de les caixes, carcasses o components ajuden al fet que es disminueixi aquesta acumulació, però no és suficient per evitar que els components es desgastin innecessàriament.

Pel que fa als perifèrics, pantalles, teclats, ratolins o altaveus, la pols es nota més perquè ho tens davant i molesta la vista, per això se sol netejar més. Tot i així, si només es realitza una neteja superficial, no és suficient; cal netejar en detall perquè no es quedi el borrissol en els racons o en els espais més inaccessibles.

Ja que netejar la pols és vital perquè el teu ordinador i els seus components es mantinguin com el primer dia, aquí van una sèrie de consells de dur a terme cada periòdicament per evitar possibles problemes.

Pantalles

Netejar la pantalla de l'ordinador, sigui portàtil o de sobretaula, és un autèntic art. Aquí cal eliminar la brutícia i la pols, sí, però també els bacteris i desinfectar el monitor perquè tendim a tocar-lo més amb les mans brutes del que creiem.

En resum, per netejar la pols cal usar un drap de camussa sec o lleugerament humit; per eliminar els bacteris cal netejar la pantalla amb alcohol i una mica d'aigua destil·lada.

Teclats i ratolins

Igual que passa amb les pantalles, el teclat i el ratolí no només estan exposats a la pols i a les pelusses, sinó també al greix i als bacteris que acumulem a les nostres mans o al nostre voltant.

Com a norma general, aquí cal netejar bé tots dos aspectes. La idea és utilitzar un drap lleugerament humit per treure la pols superficial i, posteriorment i amb molta cura, una camussa amb una mica d'alcohol abans de passar-li una baieta seca per treure-li les possibles restes d'aigua o desinfectant que es quedin a la superfície.

En el cas dels teclats d'ordinadors de sobretaula, aquests són més grans i solen tenir més racons entre les tecles pels quals es cola la pols sense parar. L'ideal és, si pots, que extreguis les tecles per netejar-les una a una incloent l'interior, però com sabem que això no sol ocórrer, hi ha un parell de trucs extres als quals recórrer.

En primer lloc, amb un 'post-it' pots treure la pols de manera senzilla, barata i molt casolana, encara que una mica tediosa en temps i recursos (hauràs de fer servir diversos); agafa un i utilitza la part que pega per anar passant-la entre les tecles fins que retiris totes les pelusses. La segona opció és utilitzar una ampolla d'aire comprimit: aquesta ampolla ve amb un capçal de la mida d'una palleta que expulsa aire fred a pressió, de manera que la pols surt de l'últim racó del teclat amb facilitat - això sí, compte amb el fred; no mantinguis premut el botó tota l'estona, només uns segons, i mou l'ampolla amb assiduïtat per no tenir problemes -.

Interior d'un ordinador

L'interior d'un ordinador és la part més complicada de la llista, però no per això alguna cosa impossible o només apte per a experts. Això sí, si creus que no ho faràs bé o tens por, no dubtis a portar el teu ordinador a un centre especialitzat per fer la neteja: et cobraran el que correspongui, però ho deixes en mans de professionals. Si ho fas a casa, recorda fer-ho amb l'ordinador apagat i desendollat ??del corrent (en un PC de sobretaula desactiva l'interruptor de la font també).

Què es necessita per netejar un ordinador per dins? Una brotxa fina, de pèl suau i de mida mitjana perquè es pugui ficar en qualsevol racó, i una aspiradora amb un capçal de tub perquè sigui més fàcil manejar-lo. Si vols posar-te una mica més primmirat o detallista, l'ampolla d'aire comprimit, en tenir el capçal tan petit i expulsar l'aire a pressió, pot ajudar-te molt bé a arribar a racons on la resta dels estris no acaben d'arribar molt bé.

En un ordinador portàtil el tema és lleugerament més difícil de dur a terme. El que has de fer és donar-li la volta i treure els caragols de la tapa posterior per obrir-lo - alguns ordinadors perden la garantia amb aquesta acció; dóna una ullada a la teva primer -. Un cop obert, amb molt de compte (els components són més petits i molts vénen soldats) treu la pols superficial i ajuda't de la brotxa per intentar netejar el màxim possible de les zones que hi ha entre els components (l'ampolla en aquest cas és molt útil, però a certa distància i sense mantenir l'aire molt de temps al mateix punt, amb pulsacions curtes). Quan acabis, torna a caragolar perquè estigui com nou.

En un ordinador de sobretaula has de començar per descaragolar la tapa lateral de l'aparell per accedir al seu interior. Si et veus capaç, el millor és que extreguis tots els dissipadors, ventiladors i targeta gràfica per netejar la pols que es queda aquí incrustat de forma conscienciosa; si no saps com o no t'atreveixes, utilitza l'aspiradora i la brotxa per anar a poc a poc, netejant molt bé les aspes dels ventiladors, els filtres antipols i les ranures que et vagis trobant. Quan acabis, torna a posar la tapa al seu lloc.

A més, no oblidis que les ranures per a targetes de memòria, disqueteres o USBs també acumulen pols, igual que les connexions que tinguis a l'aire lliure i que no utilitzis. Neteja també aquests racons per ser el més efectiu possible a l'hora de treure la brutícia acumulada.