És més que gastat comentar que vivim en una era de hiperconnexió i individualisme i que les xarxes socials són el màxim exponent d'aquest fenomen. Publicar fotografies dels plans que fem o detalls sobre la nostra vida està a l'ordre del dia. I a més hi ha multitud de plataformes on fer-ho, des de Facebook a Twitter, passant per Instagram o WhatsApp.

No obstant això, les xarxes socials són llocs freqüentment atacats per pirates i en els quals sociòpates de tota mena es camuflen sense cridar l'atenció. A més de per la nostra seguretat, també hi ha certes coses que no hauríem de publicar mai perquè la nostra vida privada no causi perjudicis laborals o familiars. Hi ha un lloc per a cada cosa, i el mateix succeeix a internet. Discernir entre el que és publicable i el que no, ens estalviarà possibles problemes incòmodes que a més sempre són evitables.

El nostre nom complet

Hi ha qui tendeix a posar el seu nom i dos cognoms, tal qual apareix en el seu carnet d'identitat. O encara pitjor: tal com surt en el currículum vitae. Si estàs buscant feina, tingues per assegurat que el reclutador et buscarà a internet. I pot ser que el que vegi no li agradi. No té per què ser dolent necessàriament, però potser el que percebi a través de les teves fotos o els teus comentaris no encaixi amb el perfil que està buscant.

La teva data de naixement

Els informes que adverteixen de la poca imaginació que tenim a l'hora de posar contrasenyes ja ens adverteixen que hem de deixar de posar el clàssic 0000 com a codi PIN o el 123456 com a contrasenya del Facebook. El següent password més utilitzat és la data de naixement, o una combinació entre el nostre any i el nostre nom.

Això no només ho saben les empreses de seguretat informàtica, també ho saben els pirates informàtics. Així que si els poses en safata la dada de la teva aniversari, els estaràs posant molt fàcil l'accés a la teva informació.

El número de telèfon

Les aplicacions de les xarxes socials, amb el pretext d'oferir un millor servei i una major seguretat, et demanen que ingressis el número de telèfon. I en ocasions també deixen un espai en el perfil per ingressar-i fer-lo visible al públic. No ho facis. És probable que el teu telèfon vagi a parar a una -o més d'una- base de dades. També t'exposes a que et contacti gent sense permís. I entre aquesta gent, hi pot haver algun que altre més pesat del compte.

La proliferació d'aplicacions que vinculen el telèfon al compte bancari per fer més fàcils els pagaments entre contactes també fan del número de telèfon una dada més preuat.

Contactes que no coneixes

Si t'afegeix un desconegut, no facis clic a "D'acord" sense més. Abans, fa una ullada al seu perfil. És un compte recentment creat? Hi ha activitat al seu tauler que faci pensar que realment hi ha hagut una persona utilitzant aquest compte un temps? Si no, potser estiguis davant un compte fals d'algú que vol accedir a les fotos que només tens obertes a amics. El que els anglosaxons anomenen un "stalker" en tota regla. Sigues desconfiat com a regla general.

Fotos dels teus fills

La paternitat és un motiu d'orgull total. I de vegades és complicat contenir aquesta felicitat. El cos et demana proclamar-ho als quatre vents.

Hi ha molts pares primerencs que col·lapsen els seus comptes amb vídeos i fotos de la seva plançó. Molts qüestionen aquest comportament, perquè l'adult està decidint publicar la imatge del nen sense tenir en compte el seu dret a la intimitat. A més, no hi ha res més vulnerable que un nen, i encara que no ho creguis, un cop puges la seva foto a internet aquesta imatge queda a la disposició d'un munt de gent.

Informació de les nostres vacances

Viatjar és un altre motiu que et fa voler fer gala de la teva bona sort i la teva alegria. Així que quan ja tens preparades les maletes, publiques: "Me'n vaig uns dies de vacances!". Careta somrient. Serpentines i confeti. Mans aplaudint. Error.

I si quan tornes a casa te la trobes cap per amunt? No caldrà que el cas caigui en mans de Sherlock Holmes per inferir que un pispa ha vist el teu missatge i ha entrat a robar amb la total seguretat que no es trobaria ningú a l'interior.

Hi ha un altre comportament, no tan estès però ja habitual, que és perillós: postejar una foto de les targetes d'embarcament. És arriscat perquè a través del codi de barres o el codi QR podrien accedir a la informació de la teva reserva, i obtenir dades privades.