10 de abril de 2017
10.04.2017

Toca tornar a resintonitzar la televisió

L'arribada de la telefonia 5G obliga a un nou canvi de freqüències dels canals a les antenes

10.04.2017 | 17:31

Primer va ser el pas de la televisió analògica a la televisió digital terrestre (TDT) i en 2010 vam haver d'adaptar antenes i comprar descodificadors per als televisors vells. Després va arribar el primer dividend digital, calia alliberar espai radioelèctric (la franja dels 800 megahertzs) per a l'expansió de la tecnologia mòbil 4G i el 2014 es van canviar de banda els canals de TDT, de manera que va haver d'adaptar antenes comunitàries i tornar a resintonitzar els televisors. Ara arriba el segon dividend digital i de nou caldrà remenar l'antena i barallar-se amb el comandament a distància per buscar els canals.

La Unió Europea donarà de termini a Espanya fins al 30 de juny de 2018 per elaborar un full de ruta que piloti el procés d'emigració dels canals de la TDT des de la banda de 700 megahertzs (MHz) a l'anomenada banda "sub 700" , un procés que ha d'acabar el 30 de juny de 2020. Amb això s'atendran les peticions de la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), que en nom d'un ús eficient de l'espai radioelèctric va proposar que la banda dels 700 MHz quedés lliure per habilitar-hi la cinquena generació de telefonia mòbil, la 5G, indispensable per dotar la xarxa d'una connectivitat més ràpida que permeti la connexió de milers de dispositius en llars i llocs de treball, l'anomenada Internet de les coses.


Nou procés de migració

Un cop que la TDT té garantit el seu espai radioelèctric, el que preocupada a indústria i usuaris és el procés de migració de banda, que exigeix una nova reubicació d'emissions i l'adaptació de les instal·lacions de recepció de les llars, amb noves modificacions en les antenes que no siguin digitals.

"Aquest procés no pot ser disruptiu i ha de tenir el menor impacte i cost econòmic tant per als ciutadans com per als diferents agents afectats", va assenyalar el secretari de Televisió Oberta, que demana al Govern que "s'estableixin els mecanismes legals adequats perquè part dels fons obtinguts per l'adjudicació als operadors de serveis de telefonia mòbil de l'espectre de la banda 700 MHz que ara ocupa la TDT siguin consignats per a compensar els costos dels ciutadans i agents afectats per la migració ".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook