L'última revisió d'estudis del Comitè Científic Assessor en Radiofreqüències i Salut (CCARS), òrgan independent format per experts de diferents àmbits, ha confirmat que l'ús de telèfons mòbils no és perjudicial per a la salut per la baixa radiació electromagnètica que emet i, en concret, no augmenta el risc de càncer cerebral.

"L'evidència és sòlida i contundent, portem entre 15 i 20 anys amb un ús tan massiu d'aquests dispositius i, d'haver alguna relació, ja s'hauria d'haver observat d'alguna manera", segons ha destacat el director científic d'aquesta entitat, Francisco Vargas, durant la presentació d'aquest treball, que ha recollit i analitzat les últimes evidències científiques sobre la matèria entre 2013 i 2016.

D'aquesta manera, tots els estudis epidemiològics realitzats fins a la data no són consistents amb l'associació entre tumors cerebrals i telèfons mòbils, en no observar cap variació en les taxes d'incidència d'aquest tipus de càncer. Així mateix, el treball tampoc constata un major risc de tumors cerebrals en persones exposades a radiofreqüències emeses procedents d'antenes de telefonia mòbil, ràdio i televisió.

D'altra banda, l'informe admet que la radiació electromagnètica emesa pels telèfons mòbils i els seus efectes en la capacitat reproductiva d'homes i dones continua estant a debat. No obstant això, encara que alguns estudis individuals semblen suggerir efectes sobre l'esperma, "l'anàlisi conjunta conclou que no hi ha evidència d'alteracions".

De la mateixa manera, tampoc hi ha cap correlació entre l'ús de telèfons mòbils durant l'embaràs i un major risc d'alteracions en el fetus, baix pes en néixer o complicacions durant el part. "Resulta tranquil·litzador per als ciutadans", ha defensat Vargas.Sense problermas per xarxes 4G o Wifi

El director científic del CCARS assegura que els últims estudis mostren que fins i tot les noves fonts de radiofreqüència, com el 4G-LTE, ofereixen una millor qualitat i major velocitat "sense augmentar l'exposició de la població" i amb nivells fins i tot més baixos que els sistemes anteriors.

El mateix passa amb les radiofreqüències derivades de les xarxes wifi, que "estan ben estudiades en condicions realistes de funcionament i són molt inferiors als recomanats per les agències i comitès científics", segons Vargas.

Aquest expert ha lamentat que circulen molts "falsos mites o idees no contrastades" sobre els possibles efectes que tenen per a la salut les radiofreqüències que emeten molts dispositius electrònics, el que ha propiciat fins i tot campanyes a favor de retirar els equips 'wifi' d'alguns col·legis . En part, segons reconeix l'informe, la seva introducció "no va acompanyada d'una tasca pedagògica sobre les implicacions i conseqüències del seu ús".

Per això, entre les seves recomanacions proposen més activitats informatives per afavorir un ús raonable de les noves tecnologies, especialment durant la infància i l'adolescència o quan pot interferir en la conducció de vehicles. De fet, ha asseverat Vargas, aquests dispositius "són més perillosos pel seu ús inadequat que per les radiofreqüències que emeten".