La connexió de la cuina a Internet i dispositius (tablet, mòbil, ordinador, wearables) i els electrodomèstics intel·ligents destaquen com les principals innovacions tecnològiques que transformaran la cuina del futur a curt-mig termini. Serà un espai interconnectat, d'oci, treball, salut i de relacions. A més, es professionalitzarà amb tècniques i aparells propis de les cuines professionals.

Aquestes són algunes de les conclusions de l'informe 'Global Kitchen: la cuina domèstica en l'era de la globalització', que ha presentat l'Institut Silestone, una publicació que recull les principals tendències, tant de disseny com d'ús, que la cuina tindrà en el futur.

La connectivitat i els electrodomèstics intel·ligents permetran no només facilitar les tasques de compra, cocció i rentat; sinó de relació amb el nostre entorn, al poder utilitzar elements com el taulell per cuinar o parlar per telèfon o, fins i tot, per veure la televisió. Això, a més, portarà a una major professionalització de la cuina domèstica, ja sigui pel major accés a equipaments fins ara només accessibles a la restauració com per l'extensió de coneixements i el creixent interès per l'alimentació, la nutrició i el gaudi 'foodie 'de la població.

Els taulells del futur es podran gestionar des de dispositius mòbils, permetran cuinar directament sobre la superfície i actuaran com a panell de control. Altres tasques que incorporaran seran el càlcul de pes i les propietats nutricionals dels aliments, absorbir líquids i la neteja automàtica.

En aquest sentit, Ignacio Martín, responsable de l'àrea de Telefónica dirigida a les llars intel·ligents, assegura que "la intel·ligència artificial farà que els electrodomèstics de la cuina siguin capaços d'actuar gairebé per si sols". "La casa aprendrà quan ha de realitzar tasques rutinàries segons els patrons de conducta de la família", ha postil·lat.

La cuina, a més de consolidar-se com el centre neuràlgic de la llar, està destinada a convertir-se en un espai amb altres usos. Així es consolida com a espai de relació i oci familiar, sent fins i tot lloc de treball; per la qual cosa es va a integrar cada vegada més amb la resta de l'habitatge. Serà un espai polivalent i es preveu la seva desaparició com a estada independent. En el seu disseny es tindrà en compte no només l'aspecte estètic i funcional sinó també el valor emocional, i es potenciarà el seu ús com a espai de relaxació i benestar.

En aquest context, els taulells del futur permetran cuinar directament sobre la superfície, a més d'incorporar connectivitat i actuar com a panell de control. Altres tasques que incorporaran seran el càlcul de pes i les propietats nutricionals dels aliments, absorbir líquids i la neteja automàtica.

En definitiva, la cuina d'aquí a 25 anys serà un espai de connexió amb l'entorn (fer compra en línia, interactuar amb l'exterior, etc.), un espai social i de salut (impulsat per la generalització de mètodes de cocció més sans, aliments cultivats a casa o de quilòmetre zero) i un espai de relació amb la resta d'habitants de la llar (espai per socialitzar o treballar).