Amb la Champions League i la Lliga ja en plena competició molts són els usuaris que han contractat un paquet televisiu de futbol de pagament per a no perdre's cap partit; uns altres, en canvi, opten per buscar emissions il·legals a internet, és a dir, de pirateig.

El 87,48 per cent de les pel·lícules, sèries, discos, llibres, videojocs i partits de futbol que els espectadors van veure el 2015 eren 'il·legals', d'acord amb l'últim informe de l'Observatori de la Pirateria i hàbits del consum de continguts digitals i presentat per la Coalició de Creadors i la Lliga de Futbol.

La forma d'accés a aquests continguts varia. L'informe apunta a l'augment de l'ús de buscadors, que passa del 72 al 81 per cent, i entre ells Google és el més usat: en nou de cada deu ocasions.

Més d'un 74 per cent de les pàgines webs des de les quals es van accedir a continguts pirates estan finançades per publicitat i la majoria d'anunciants són llocs d'apostes, de contactes i continguts per a adults.

Durant el 2015 es van visualitzar de forma il·legal 141 milions de partits de futbol en 2 milions de llars espanyoles, retransmissions valorades en 410 milions d'euros. Segons l'informe, els ciutadans tenen la percepció que "no passa res" per piratejar "davant la falta de conseqüències legals", però sí que hi ha perills reals i conseqüències per als usuaris.

Malware, plugins, malvertising

Quan volem veure un partit de futbol online i accedim a un lloc que emet un senyal de forma il·legal hem de ser conscients del que comporta això. Segons ha explicat a Portaltic l'expert en ciberseguretat de G DATA Software, Eddy Willems, "aquests llocs no estan dissenyats per ser els més segurs d'internet. La seguretat no ha sigut mai una prioritat per als seus creadors".

Això significa que no només poden ser utilitzats pels seus propis amos (per cert, convé preguntar-se sempre qui hi ha darrere d'aquests webs i en quins països estan allotjats...) per allotjar malware amb el qual infectar als seus visitants, sinó que realment poden ser aprofitats per allotjar malware de tercers, que es veuen atrets pel generós trànsit associats a aquestes pàgines".

És a dir, la nostra intimitat, la nostra privacitat i seguretat pot veure's afectada si accedim a aquest tipus de llocs. És un dels principals riscos. A canvi d'un visionat 'gratuït' aquests llocs poden infectar els nostres equips amb virus i per tant poden acabar accedint a dades i a continguts privats. Diverses investigacions de llocs d'aquest tipus conclouen que molts d'estos canals solen implantar programari maliciós a través d'anuncis i publicitat emergent així com mitjançant la instal·lació de complements en el navegador.

L'expert en ciberseguretat que G DATA Software, Nacho Heras, consultat per Portaltic, assegura que els plugin maliciosos o el malvertising són algunes de les tècniques de cibercrim que podem veure en aquets tipus de pàgines. "En ocasions, per poder veure els continguts s'anima als visitants a instal·lar determinats plugins (complements). Aquests complements poden anar acompanyats de codi maliciós capaç d'infectar l'equip".

Amb malvertising ens referim a anuncis que conduïxen a pàgines web malicioses o capaces de descarregar 'exploits' que rastrejaran el PC de les víctimes en busca de vulnerabilitats i seran capaces d'aprofitar els forats de seguretat trobats amb programes maliciosos fets a mida.

Un estudi d'investigadors de la Universitat de Stony Brook (Nova York, els Estats Units), han descobert que "quasi el 25 per cent de les emissions en directe s'originen en servidors allotjats a Belize i més del 60 per cent dels fluxos analitzats procedixen dels servidors proporcionats per cinc empreses situades a Belize, Suïssa, els Països Baixos, Suècia i el Canadà".

Consells:

- Usa una solució antivirus integral que inclogui protecció anti-exploit.

- Manté el PC (sistema operatiu, navegador i resta de programes) totalment actualitzat.

- Usa bloqueadores d'anuncis (en pots trobar fàcilment a la zona de complements del teu navegador).

- Evita aquells llocs que no oferixen el contingut com a font original i intenta gaudir del partit en viu i en directe.