El Centre Cultural de la Mercè es converteix des d'aquest dijous i fins dissabte en punt de trobada dels principals noms de la Internet catalana amb les jornades de la Catosfera. Durant tres dies es faran ponències i debats sobre diferents aspectes de la xarxa i també es reflexionarà sobre projectes que han tingut èxit. El director de la Catosfera, Joan Camp, assegura que un dels objectius principals és "posar cara" i generar relacions personals entre noms que sovint coneixem només a través d'Internet. A més, aquest any s'ha posat èmfasi en el que s'ha anomenat 'La internet de les persones. "En un moment de fanatisme per parlar de la Internet de les coses i les màquines volem tornar als orígens i explicar projectes que si no hi ha la col·laboració de la gent no tenen èxit", ha explicat Camp. La Catosfera ha arrencat aquest vespre amb una ponència inaugural a càrrec del director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, l'enginyer i professor de la UPF Josep M. Ganyet, el president de Roca&Salvatella, Genís Roca i la periodista de ràdio i d'Internet Mariola Dinarès.

Les jornades de la Catosfera s'estructuren al voltant d'un cicle de debats amb l'objectiu d'aprofundir sobre les novetats tecnològiques i el món d'Internet. Se celebren des del 2008 i aquest any, per segon cop, es faran a Girona. El director de la Catosfera creu que Girona és una "aposta segura" i ha assegurat que s'hi volen mantenir.

L'edició d'aquest 2016 ha arrencat amb la benvinguda del president, Joan Camp, l'alcaldessa, Marta Madrenas, i el secretari de Comunicació del Govern, Miquel Gamisans. Els encarregats de donar el tret de sortida a les jornades han estat el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, l'enginyer i professor de la UPF Josep M. Ganyet, el president de Roca&Salvatella, Genís Roca i la periodista de ràdio i d'Internet Mariola Dinarès. El tema de fons escollit per a aquesta ponència ha estat la funció social i democratitzadora de la xarxa.

Durant la ponència inaugural, el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha avançat que en els propers dies posaran en marxa una doble graella: la tradicional a través de les ones de ràdio i una altra només per a Internet, amb continguts diferenciats.

La incorporació dels estudiants

Una de les novetats d'enguany és la incorporació dels estudiants d'ESO en les activitats. Concretament, divendres al matí es farà la primera edició de la Catosfera.edu, una jornada adreçada als estudiants de secundària de Girona on es parlarà dels usos creatius de la tecnologia.

I a la tarda, el Grup de Periodistes Ramon Barnils coordinarà el debat 'Masclisme i clickbating. Els perills de fer-ho tot per acumular visites'. El darrer dia serà el torn de les ponències individuals, on es comptarà amb el testimoni d'empreses digitals com Wallapop o Airbnb.

Aquests són dos projectes que, segons Camp, encaixen en el que han denominat com 'La internet de les coses'. El director de la Catosfera creu que hi ha un cert "fanatisme" per parlar i desenvolupar "la internet de les coses i les màquines" i, en canvi, hi ha projectes com les plataformes per llogar casa teva (Airbnb) i per vendre i comprar coses de segona mà (Wallapop) que sense la participació activa de la societat no haurien triomfat.

Camp ha remarcat que la Internet en català gaudeix "d'un bon estat de salut" i que, prova d'això, és que deu dels principals portals d'Internet del món incorporen el català. "A la xarxa, on no hi ha barreres legislatives ni judicials ja som independents", ha manifestat.

Text