10 de octubre de 2016
10.10.2016

Neix Pasturem.cat, una web que vol posar en valor l'ofici de pastor

El projecte també té com a objectiu promoure el consum de producte de proximitat

10.10.2016 | 18:20
Captura de pantalla del web pasturem.cat.

Posar de relleu que de l'ofici de pastor se'n pot viure, defensar la preservació ambiental que fan els ramats i promoure el consum de producte de proximitat enfront la gran indústria agroalimentària. Aquests són els objectius que han guiat el naixement de Pasturem.cat, un nou portal d'Internet que ja està en línia. A dia d'avui ja compta amb una cinquantena d'associats de tot Catalunya i l'objectiu és arribar a assolir-ne un centenar més en els propers mesos. El portal, que té el suport del Departament d'Agricultura, compta amb un mapa interactiu que situa sobre terreny cada explotació i –si és el cas- dóna informació sobre els productes (carn, formatges, làctics...) que s'hi venen. "El nostre és un dels oficis més antics i més necessaris", subratllen Marc Barrera i Judit Nadal, dos dels seus impulsors.

"La nostra és una opció de vida plenament vàlida i necessària". Aquesta és la idea que va guiar l'embrió de Pasturem.cat, un nou portal d'Internet que vol fer defensa dels pastors catalans. Impulsat pel col·lectiu Enramats, la iniciativa es va gestar, precisament, a través de les noves tecnologies. "Tenim un grup de Whatsapp i va ser allà on es va proposar crear una web que ens unís", concreta Nadal.

Avui, Pasturem.cat ja és una realitat. D'entrada, com expliquen els seus impulsors, la pàgina és sobretot una reivindicació de tot allò que suposa ser pastor. "Estem arrelats al territori, fem producte de proximitat i contribuïm a mantenir l'equilibri ambiental", explica Barrera. "La nostra és una opció de vida que lluita contra l'abandonament del món rural i dels boscos", hi afegeix Nadal.

A través de la web, per exemple, els pastors hi expliquen que el pasturatge permet reduir el risc d'incendis, perquè els animals (cabres, xais) mantenen net el sotabosc. "A les comarques gironines, per exemple, hi ha ajuntaments com Torroella de Montgrí o Colomers que impulsen aquesta silvicultura, contractant ramats per mantenir netes les franges de protecció", diu Judit Nadal.

Reduir intermediaris

La pàgina incorpora un mapa interactiu que permet visualitzar sobre plànol on es troba cadascun dels associats. S'hi dóna informació sobre la seva explotació, el tipus de ramats i –si es dóna el cas- la carn i els làctics que venen. "La voluntat és que la pàgina ens ajudi a reduir intermediaris i potenciar els productes de proximitat davant l'agroindústria; i d'aquesta manera, de retruc, aconseguir una retribució justa", concreta Marc Barrera.

El web es complementa amb vídeos on s'explica cadascuna de les facetes que té l'ofici de pastor. "Allò que volem és, sobretot, que sigui un portal viu, i que vagi creixent amb diferents aportacions", precisa Barrera. De moment, la iniciativa ja compta amb una cinquantena d'associats, i la voluntat és que en els propers mesos s'ampliï amb un centenar més.

Pasturem.cat compta amb el suport del Departament d'Agricultura. La presentació del portal, que es farà arreu de Catalunya, ha arrencat aquest dilluns a Girona. La delegada dels serveis territorials, Elisenda Guillaumes, ha recordat que el portal contribueix a posar en valor el sector primari.

La presentació també s'ha acompanyat d'un debat obert entre els assistents. Els pastors han volgut fer palès que el col·lectiu lluita contra la falta de relleu, la dificultat per accedir a pastures i la forta competència de la indústria. Durant el debat, també han reclamat a la Generalitat poder reduir paperassa i que, a l'hora de fer tràmits administratius, no se'ls equipari amb les grans empreses del sector.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook