‘Visitmuseum’ és la primera app mòbil que inclou els 108 museus registrats de Catalunya. L’aplicació, que s’ha presentat aquest dimecres en el Museu de Badalona, és gratuïta i està disponible en català, castellà, anglès i francès, pensada per actuar como una eina de suport a la visita presencial a museus, així com esdevenir un aparador del patrimoni museístic català. El projecte, promogut pel Departament de Cultura i el Departament d’Empresa i Coneixement, ha estat íntegrament finançat amb l'impost sobre les estades en establiments turístics de la Generalitat. A més, l’app disposa de cinc audioguies apadrinades per veus de diferents personalitats del món social i cultural. Està previst que més endavant s'ampliï el número d'audioguies i que n'hi hagi sis mes abans de final d'any.

L’app neix de la necessitat per part del sistema de museus de Catalunya de dotar-se d’eines per atendre millor el públic estranger i d’assolir el repte d’oferir continguts de qualitat en diferents idiomes. Per aquest motiu, com que està adreçada al turista, l’aplicació s’ha dissenyat amb un sistema que permet la descàrrega abans de la visita i utilitzar-la sense connexió a Internet.

‘Visitmuseum’ inclou un total de 229 equipaments museístics i més de 1.300 objectes d'arreu de Catalunya. En concret, s'hi trobaran 56 museus de l'àmbit metropolità i les comarques centrals, 27 de les comarques gironines, 10 de Ponent i l'Alt Pirineu i l'Aran, i 15 del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. A més, s'hi sumen les 121 extensions museístiques que depenen de diversos museus, com ara monuments o jaciments.

La descàrrega de l'aplicació serà possible tant per a dispositius Android com Apple. Un cop escollit l’idioma, el visitant trobarà les dades pràctiques per a la visita, a més d’una breu presentació de l’equipament museístic, un recorregut per cada sala on pot llegir i disposar d’imatges explicatives perquè es gaudeixi amb detall d’una selecció acurada de les principals peces de cada museu. Alhora, l’app permet compartir l'experiència dels visitants a les xarxes socials de manera instantània.

A la presentació ha estat present el director d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya; el director general de Turisme de Catalunya, Octavi Bono; la regidora de Cultura de Badalona, Laia Sabater; i l’actor Lluis Marco. Tant Boya com Bono han coincidit en la importància que té aquesta app per a la cultura i per al patrimoni de Catalunya.