El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va sentenciar que vendre ordinadors amb programes preinstal·lats no constitueix una pràctica comercial deslleial si el consumidor ha estat degudament informat.

La cort europea va fallar així a favor de la multinacional japonesa Sony, a la qual va demandar el 2008 Vincent Deroo-Blanquart després d'adquirir a França un ordinador del fabricant nipó que incloïa de sèrie el sistema operatiu Microsoft Windows Vista i diversos programes d'aplicacions.

El demandant va pagar per l'ordinador 549 euros (uns 616 $) el 2008, però es va negar a signar el "contracte de llicència d'usuari final" i va reclamar a Sony "la devolució de part del preu de compra (...) corresponent a els programes preinstal·lats ", en què no estava interessat.

El fabricant es va negar a satisfer la seva sol·licitud, però li va oferir la possibilitat de retornar el producte i recuperar l'import de la compra, circumstància que va portar a Deroo-Blanquart a recórrer al Tribunal de Cassació francès, que al seu torn va derivar el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

El comprador va reclamar 450 euros com a indemnització i 2.500 euros pel prejudici patit per suposades "pràctiques comercials deslleials" (uns 500 i 2.800 dòlars, respectivament).

Però el TJUE va considerar en la seva sentència que no van existir tals pràctiques perquè el demandant havia estat informat adequadament del que adquiria i perquè se li va oferir la possibilitat de cancel·lar la compra completa.

La sentència, que no admet recurs, necessita més que la venda per Sony d'ordinadors equipats amb programes preinstal·lats "respon a les expectatives d'un segment important dels consumidors".

Assenyala a més que, com que el preu de cada un dels programes preinstal·lats "no constitueix una informació substancial", la manca d'indicació d'aquesta quantia tampoc representa "una pràctica comercial enganyosa".