WhatsApp compartirà amb Facebook el número de telèfon dels seus usuaris, així com informació sobre la freqüència amb la que aquests utilitzen el servei de missatgeria instantània.

La companyia de missatgeria, propietat de Facebook des 2014, ha anunciat avui un canvi en els seus termes d'ús i política de privacitat que contempla aquest intercanvi d'informació entre Whatsapp i la xarxa social.

"Com una empresa filial de Facebook, en els pròxims mesos començarem a compartir informació que ens permeti coordinar-nos millor i amb això millorar l'experiència entre serveis. Aquesta és una pràctica típica entre companyies que són adquirides per altres", explica Whatsapp en un comunicat.

Així, la xarxa social tindrà accés al número de telèfon que cada usuari fa servir per verificar el seu compte de Whatsapp, així com a dades sobre la freqüència amb la que utilitza l'aplicació -entre ells, l'última hora de connexió-.

Segons la companyia, compartiran aquesta informació amb diferents objectius: evidentment millorar l'eficàcia publicitària servint anuncis que siguin més rellevants per als usuaris de Facebook i suggeriments per connectar amb persones conegudes i, d'altra banda, combatre abusos i missatges no desitjats a WhatsApp.

El servei reconeix que altres empreses filials de Facebook, com Instagram, podran utilitzar així mateix la informació de Whatsapp per "activitats diverses", com suggerir quins comptes seguir.

Els usuaris del servei de missatgeria podran negar-se a que les seves dades s'utilitzin per "millorar experiències respecte a anuncis i productes", però no al fet que Facebook conegui el seu número de telèfon i els seus patrons d'activitat en WhatsApp.

"De moment no tenim plans de compartir amb Facebook altra informació opcional que ens proporcions, com ara el teu estat, nom o foto de perfil. Tampoc guardem els teus missatges un cop que van ser lliurats", subratlla la companyia, que insisteix que tot i els canvis operarà "com un servei independent".

A més, recalca que els missatges xifrats continuaran sent privats -també per als ulls de Whatsapp- i que no vendrà, compartirà o donarà el número de telèfon dels usuaris als anunciants.

Ara bé, la connexió dels números de telèfon amb els sistemes de Facebook afavorirà que els usuaris vegin anuncis d'empreses amb les que ja s'han comunicat amb anterioritat.

Els clients de Whatsapp rebran a partir d'avui una notificació amb els nous termes de privacitat, moment a partir del qual disposaran de 30 dies per acceptar-los en el cas que vulguin continuar utilitzant l'aplicació.

Es tracta del primer canvi de la política de privacitat del servei en quatre anys. Segons WhatsApp, aquestes modificacions responen als seus "plans per provar alternatives de comunicació entre usuaris i empreses en els pròxims mesos", així com per reflectir que són una companyia propietat de Facebook.

Aquesta comunicació amb empreses contemplarà supòsits com que una companyia aèria informe, via WhatsApp, de la cancel·lació d'un vol o un banc d'una transacció fraudulenta.

Així i tot, ha volgut deixar clar que seguirà sense haver anuncis en Whatsapp i ha promès que l'experiència comunicativa amb companyies eludirà els missatges no desitjats.