A la ciutat sud-coreana de Daejeon, el Silicon Valley del país asiàtic, un grup de científics desenvolupa l'humanoide Hubo, un robot que segons pregonen salvarà vides humanes en els propers anys.

La primera versió de Hubo 'va néixer' fa dotze anys, va guanyar el 2015 el primer premi de robòtica concedit pel Departament de Defensa dels Estats Units en una competició en què van participar robots japonesos, italians i fins i tot un nord-americà desenvolupat per l'Agència Espacial ( NASA).

En aquesta prova d'elit els robots havien de dur a terme tasques de manera autònoma (és a dir, sense control remot) com "conduir un vehicle, obrir una porta amb pany o superar diferents obstacles propis d'una situació de catàstrofe", va explicar en una entrevista el 'pare' de Hubo l'investigador Oh Joon-ho, de 62 anys.

Oh ha apuntat que aquest humanoide, de 80 quilograms i 1,7 metres d'altura, està destinat a reemplaçar l'ésser humà en "treballs molt perillosos, com accidents o catàstrofes" i el seu futur estarà relacionat amb les forces armades, els serveis mèdics o la lluita antiterrorista: "Encara no ha estat utilitzat en aquest camp, però podria entrar-hi", ha opinat.

Aquest robot desenvolupat en un desordenat laboratori amb aspecte de taller mecànic a l'Institut Avançat de Ciència i Tecnologia de Corea del Sud (KAIST, segons les seves sigles en anglès) és un garbuix de sensors, cables i peces de metall que destaca enfront d'altres androides per la seva agilitat i el seu sentit de l'equilibri.

Hubo, del qual s'han comercialitzat 23 unitats tot i que encara es troba en fase de desenvolupament, pot sostenir una càrrega de fins a 20 quilograms, la quarta part del seu pes, i prendre de manera autònoma algunes decisions com, per exemple, dilucidar si apartar una obstacle o passar per sobre d'ell.

Una demostració d'intel·ligència artificial sobre el qual el seu creador es mostra caut: "No crec que la intel·ligència artificial pugui superar a la humana. Almenys, no en el temps que ens queda de vida. A més, que un cotxe, per exemple, sigui més ràpid que un ésser humà, no vol dir que sigui millor ", ha opinat.

Segons la seva opinió, el futur de la humanitat estarà robotitzat, tot i que és difícil imaginar de quina manera.

"En l'època prèvia al desenvolupament dels ordinadors no imaginàvem que aquests acabarien sent utilitzats per comunicar-nos o per veure pel·lícules", va reflexionar el científic, que va apostar per que en els propers anys no hi haurà humanoides conduint vehicles o obrint la porta, sinó que existiran "portes que reconeixeran si l'usuari pot entrar en una casa o cotxes autoconducidos".

No obstant això, Oh creu que la deriva del desenvolupament tecnològic no satisfà en l'actualitat les veritables necessitats de l'ésser humà i d'una societat cada vegada més envellida.

"Crec que la tecnologia es posarà al servei de persones amb demència senil o discapacitats, entre altres grups, i que es produirà en un futur proper un augment de la demanda de productes robòtics per atendre aquests grups de població", ha conclòs.

Per ara, Hubo es troba en fase d'investigació i, a més d'aquest institut ubicat a Daejeon, centres d'Estats Units, la Xina i Singapur treballen amb aquest humanoide, que llueix la bandera sud-coreana en el seu braç d'alumini.

La producció d'aquest autòmat, que a diferència d'altres és desmuntable i que compta amb articulacions -com colzes o genolls- a semblança de les humanes, costa al voltant de mig milió de dòlars (uns 455.000 euros).

El repte en què treballa ara l'equip liderat per Oh és convertir Hubo en un robot més resistent: "Ara el més difícil és que en caure a terra no es trenqui", ha explicat el 'pare' de l'humanoide l'interès per la robòtica es va disparar al veure ASIMO, un innovador robot nipó desenvolupat per Honda en l'any 2000.

A més dels robots, la seva altra afició és contemplar eclipsis, un fenomen astrològic que l'ha portat a viatjar per tot el món des de fa vint anys: "És el meu hobby", explica aquest investigador sud-coreà amb aires d'home del Renaixement.