La Guàrdia Civil a la Rioja ha detallat avui que s'han registrat 10 denúncies per xantatge sexual o "sextorsió" en aquesta regió, cinc d'elles el passat mes de juny, en què les víctimes van ser xantatge després de ser gravades sense saber-ho, mentre realitzaven activitats sexuals davant d'una webcam.

La Guàrdia Civil, en una nota, ha afegit que, després, a les víctimes se'ls va exigir diners a canvi de no difondre a la xarxa aquestes imatges.

Ha explicat que el "sextorsió" és una modalitat delictiva a la qual les víctimes són convençudes mitjançant l'engany perquè, nues, realitzin activitats sexuals davant d'una webcam i són gravades sense el seu coneixement.

Aquests enregistraments són utilitzades pels delinqüents per fer xantatge i amenaçar amb fer-les arribar als amics i familiars de les víctimes si aquestes no realitzen un enviament de diners, d'entre 500 i 2.000 euros, a Costa d'Ivori, mitjançant l'ús d'empreses legals.

Les víctimes, en els deu casos denunciats a La Rioja durant aquest any, han estat homes d'entre 19 i 49 anys, que van rebre una petició d'amistat d'una dona a través de la xarxa social Facebook.

Després d'acceptar a la xarxa, van iniciar les converses en línia per conèixer-se millor i, amb el pas dels dies, la dona va convèncer a la víctima per establir contacte per videoconferència mitjançant l'aplicació "Skipe".

Després d'això, van començar les pràctiques de sexe virtual, que van ser gravades per la dona sense que la víctima fos conscient d'això, ha detallat la Guàrdia Civil.

La Benemèrita, davant l'auge d'aquest tipus de fets, recomana "precaució, sentit comú i desconfiança" a l'hora de contactar amb desconeguts en les xarxes socials, sobretot si els conviden a realitzar davant de la càmera web actes que mai farien en públic .

Ha recomanat a les víctimes de "sextorsió" que no cedeixin al xantatge, atès que aquest continuarà fins que el ciberdelinqüent vulgui, pel que han de denunciar els fets davant les Forces i Cossos de Seguretat i aportar els majors dades possibles per a la investigació.