Facebook vol que els usuaris de la seva aplicació de missatgeria Messenger "xategin" amb robots empresarials amb la naturalitat que ho farien amb els seus amics, un projecte que genera entusiasme i crítiques.

La xarxa social va demostrar aquesta setmana, durant la seva reunió anual a la ciutat de San Francisco (EUA), com un avatar virtual ( "chatbot") pot ajudar els usuaris de Messenger a trobar el ram de flors perfecte per a cada ocasió o interactuar amb un robot de la cadena CNN en recerca d'articles rellevants.

"Creiem que hauries d'enviar missatges a una empresa de la mateixa manera que ho fas a un amic", va explicar aquesta setmana durant la reunió a San Francisco el conseller delegat de Facebook, Mark Zuckerberg.

"No conec ningú a qui li agradi parlar per telèfon amb una empresa i tampoc instal·lar una aplicació cada vegada que ha de fer servir alguna cosa. Per això hem convertit Messenger en una aplicació perquè els negocis es comuniquin amb els usuaris", va dir Zuckerberg.

Els avatars virtuals, o "chatbots", són programes interactius alimentats per intel·ligència artificial que simulen les converses humanes.

No són populars encara als Estats Units ni Europa, però s'han enlairat en aplicacions de missatgeria molt utilitzades a Àsia com WeChat, a través de les que ja es poden fer cites mèdiques, compres i enviaments de diners.

Els "chatbots" estan millorant la seva capacitat per replicar una conversa humana, encara que el seu comportament encara és erràtic.

Microsoft es va veure obligada a retirar recentment de la xarxa social Twitter al seu "chatbot" Tay, després que les converses amb alguns cibernautes provoquessin en ell respostes racistes i caòtiques.

La iniciativa de Facebook, mentrestant, ha rebut crítiques mixtes.

Mugdha Kulkarni, una programadora de la signatura de comerç electrònic Ebay que va participar aquesta setmana en la reunió de Facebook, ha explicat en declaracions a Efe que resulta "còmode" el tenir tot dins de la mateixa aplicació i no haver de visitar diferents llocs si un vol comprar flors o reservar un taxi.

Ha precisat, però, que "espanta tot el que Facebook sap de nosaltres" i el fet que encara tindran més informació quan els avatars virtuals funcionin a ple vapor a Messenger.

"La privacitat sembla haver-se esfumat", va afirmar Kulkarni.

Comunicació amb empreses

Peter Martinazzi, director de producte de Messenger, va explicar a Efe que el que busca Facebook amb els "chatbots" és simplificar i fer més agradable la comunicació amb empreses.

Va esmentar, en aquest sentit, la seva experiència personal amb una empresa d'assegurances: "Vaig estar amb ells al telèfon durant una hora i mitja. Va ser una experiència desagradable i al final no vaig aconseguir solucionar el que necessitava solucionar", va afirmar.

"No estem inventant res de nou, sinó fent que alguna cosa que ja existeix resulti més senzill", ha insistit.

Llocs web tecnològics com Gizmodo creuen, amb tot, que a Facebook li falta molta feina per davant per aconseguir que les converses amb els avatars virtuals a Messenger siguin fluïdes i agradables per a l'usuari.

"Els chatbots de Facebook són frustrants i inútils", va assegurar la publicació en un article publicat el dijous, en el qual assenyalava que als avatars virtuals de Messenger "se'ls nota que tenen només dos dies".

"M'he adonat que a l'usar aquests robots-assistents és com intentar parlar de política amb un nen", assenyalava l'autor de l'article sobre el nou projecte de la xarxa social.

Més enllà dels "chatbots", Facebook va donar a conèixer aquesta setmana el seu pla per a la pròxima dècada en què a més de les noves formes d'interactuar al Messenger apostarà pel vídeo en directe, la realitat virtual i augmentada, la intel·ligència artificial i un món més connectat.

L'empresa va anunciar també aquesta setmana la creació d'un nou laboratori d'investigació per desenvolupar productes de maquinari que aconsegueixin impulsar la seva missió d'un món més connectat.

La exejecutiva de Google Regina Dugan dirigirà el nou grup, que portarà el nom de Building agost.