Què podem fer quan al encendre el nostre ordinador no arrenca? Els experts informàtics expliquen una sèrie de passos a seguir, en l'ordre expressat, per a intentar solucionar l'error amb les nostres mans.

Comprova que has encès el PC

Sembla una ximpleria però moltes vegades no arrenca perquè no ho hem encès correctament. Així que torna a prémer el botó d'encès, assegura't que el PC està connectat al corrent. Assegura't que el monitor estigui encès i connectat a l'electricitat. A més, comprova que, si el teu equip està connectat a una regleta o lladre, aquests funcionin adequadament i estiguin ben connectats.

Analitza els cables i connexions

Els cables que es desconnecten solen ser una causa molt habitual. Per això comprova que la connexió del cable de corrent en la font d'alimentació i en l'endoll de la paret siga bona. També les connexions del cable de vídeo que connecta el monitor a la torre del PC (cable VGA, HDMI, DVI o un altre).

Si tens un portàtil revisa la connexió de la paret al transformador (la part rectangular entre l'equip i l'endoll) i la connexió d'aquest a l'equip.

Assegura't que hi hagi corrent

Sembla obvi però si estem treballant amb llum natural pot ser que no ens hàgim adonat que s'hagi anat la llum. Comprova si s'encén un altra aparell elèctric. Si hi ha llum, potser l'endoll estigui malament, així que intenta connectar l'ordinador a una altra presa que sàpigues que funciona per a descartar que sigui un problema de corrent.

Puja la lluentor de la pantalla

Potser el teu ordinador tingui la lluentor tan baixa de la pantalla que sembli que està apagada. En els portàtils existeixen unes tecles específiques per a pujar-ho i els PCs solen tenir un botó en la pantalla en el qual apareix el menú d'opcions referents al monitor.

Espera i torna a encendre l'equip

Si has encès el teu PC fa poc però no arrenca, espera un temps i després torna a encendre l'equip. Pot ser que hi hagi un excés de temperatura de la CPU o del maquinari. Si és aquest el cas, hauràs de comparar la temperatura que té la teva CPU i amb la qual hauria de tenir, segons el fabricant.

Verifica els connectors de la placa si tens un PC

Només amb l'ajuda del manual del teu PC pots seguir els següents passos: en primer lloc, desconnecta l'equip del corrent. Després, obre la caixa de l'ordinador i comprova les connexions dels botons i Leds, les connexions de corrent, la CPU i els ventiladors, els cables de dades i alimentació elèctrica del disc dur i altres unitats, la connexió de la targeta de vídeo i la col·locació de la memòria RAM.

Si després de comprovar tot això descobreixes que els connectors estan ben posats, pot ser que el problema procedeixi d'algun cable fet malbé. Prova-ho amb uns altres per a veure si funcionen.

Revisa o canvia la font d'alimentació

Si estàs en aquest pas, el més segur és que la font d'alimentació sigui la causa del problema. Has d'observar si el ventilador es mou en arrencar i si fa soroll. Si és que no, hauràs de canviar-la o portar el PC a un servei tècnic perquè et reemplacin la font d'alimentació.

Comprova la placa principal o motherboard

Si has realitzat els punts anteriors i tot està bé, potser el problema resideix en la motherboard o placa principal de l'ordinador. Com mirar-ho? A través d'un comprobador de plaques, que sol ser una targeta que es connecta directament a la placa, o a través d'un USB, sèrie o paral·lel. Aquests aparells són barats, comproven la placa i t'informen de si s'ha fet malbé realment.