L'ús del mòbil i de les noves tecnologies faciliten la vida en molts sentits, però abusar-ne també pot comportar contraprestacions que paga la nostra salut, ja sigui física per la posició que mantenim al fer ús dels dispositius, o mental per l'augment d'excitabilitat que provoca en el sistema nerviós.

L'accés a les noves tecnologies (i per tant l'abús d'elles) es produeix cada vegada a edats més primerenques, quan el nen està en període de desenvolupament o pròxim a ell, el que implica que les conseqüències que pot provocar en un adult siguin més rellevants.

L'ús d'aquestes noves tecnologies no té per què ser l'única causa dels mals però sí que pot ser el desencadenant o agreujant de diverses lesions, sobretot en l'aparell locomotor, tal com han advertit les professores de Fisioteràpia en les escoles universitàries Gimbernat (EUG), adscrites a la Universitat Autònoma de Barcelona, ??Noelia Serrano i Mireia Relats.

Les expertes han explicat alguna de les 'lesions tecnològiques' causades per l'ús excessiu que avui en dia es fa dels mòbils i la resta de dispositius electrònics com tauletes o ordinadors:

-Dolor, tensió, sobrecàrrega i sensació de pes a la zona d'espatlles o coll. Això es deu a la sobrecàrrega de la musculatura cervico-escapular, com ara els trapezis i l'elevador de l'escàpula.

-Mals de cap i / o sensació de mareig per la contracció mantinguda dels suboccipitals i pels possibles efectes de mantenir l'atenció fixa en la pantalla durant un temps prolongat.

- Alteracions de la columna cervical per les tensions asimètriques derivades de la posició. "Rigidesa, inestabilitat i / o bloqueig de certs segments de la columna vertebral són les conseqüències", han puntualitzat.

-Dolor i rigidesa en mans i dits, i fins i tot formigueig. L'ús excessiu del polze ha arribat unit als smartphones, i les expertes adverteixen que "es troben molts casos de tendinitis de la musculatura relacionada amb aquests moviments".

-Debilitat i inhibició de la musculatura estabilitzadora del tronc i la columna vertebral, així com la pèrdua de control motor, cosa que deriva de la pèrdua del patró fisiològic i normal de moviment.

-Manca de mobilitat i rigidesa. "Això es dóna sobretot a l'hora de fer moviments amb l'espatlla i les extremitats superiors, causa d'una incorrecta posició de la cintura escapular", han indicat les especialistes.

-Dolors referits a la zona frontal i cervical, i fins i tot sensació de pressió en el conducte auditiu i / o al globus ocular. Les expertes han adviertit que "en fer servir el mòbil molta estona mantenim el cap en una posició forçada no idònia, que podria activar els anomenats punts gallet miofascials (PGM), descrits com nòduls hiperirritables i situats al múscul".

-Dificultats respiratòries i / o sensació d'opressió al pit. Aquestes deriven de la pèrdua de la capacitat del volum pulmonar pel tancament del tòrax i manca d'expansió costal.

-Inquietud, dèficit d'atenció, ansietat i un augment de l'estrès, ja que s'està produint una estimulació i un augment de l'excitabilitat del sistema nerviós.

-Disminució de la qualitat del son i insomni. "Si es fa servir el mòbil abans d'anar a dormir pot afectar el son. La lluminositat de la pantalla activa certs receptors que 'enganyen' al cervell fent-li pensar que encara és de dia", han assenyalat. A més, l'insomni al seu torn és un condicionant de patir fatiga, irritabilitat, somnolència i dificultats per dur a terme l'activitat laboral de manera satisfactòria.